Kilencedik Tűzzel-vassal

2012. június 12., kedd

Hazánk minden részéről érkeznek késesek, tőrösök, kovács- és fegyverkovács mesterek a IX. Tűzzel-vassal Fesztiválra a Rác utcai skanzenbe június 16-án, szombaton. Az eseményt idén is kulturális programok színesítik.

A fesztivál legfontosabb célja, hogy éltesse a népi kézművességet, a tárgyalkotó hagyományokat, felkarolja a kihalásra ítélt kés- és bicskakészítő mesterséget – mondta el fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján Pongrácz Zoltán, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alelnöke. Az első fesztivál óta eltelt kilenc évben sikerült is eredményeket elérni: a résztvevőknek komoly szerepük van abban, hogy hazánkban ismét divatba jön a magyar kések használata, és az idős mesterektől egyre több fiatal lesi el a szakma fortélyait.

A fehérvári fesztiválnak úttörő szerepe volt kilenc évvel ezelőtt. Ma már sok hasonló rendezvény van az országban, és bár a Tűzzel-vassal Fesztivál mérete is folyamatosan nő – keddig 31 késes és fegyverműves jelezte részvételét -, mégis sikerült megmaradnia emberléptékűnek, emberközelinek. Éppen ezért választották idei szlogennek a “kamarafesztivál” jelzőt, és az interaktivitást igyekeznek tovább fokozni azzal, hogy idén alacsonyabb színpadot építenek, így az emberek még inkább úgy érzik, hogy nem nézői, hanem részesei az eseményeknek – hangsúlyozta Pongrácz Zoltán.

A fesztiválon az ország késesei, kovácsai, fegyverművesei találkoznak és bemutatják mestermunkáikat a közönségnek, valamint a háromfős szakértő zsűrinek is, amely tíz kategóriában oszt díjakat a nap végén. A programok között szokás szerint lesz lópatkolás, birkanyírás, borotvakiállítás, harcművészeti bemutató, néptánc és népzene is, a templomkertben játszóházak, kézműves foglalkozások, szerb ételek kóstolója és kézműves kirakodóvásár várja a látogatókat.

Az újdonságokok között a borbélykodást és a késbemutatót említette az egyesület alelnöke – mint mondta, ezek már tavaly is voltak, de sokan lemaradtak róluk, így számukra ez még mindig új dolog lehet. A fesztivál vendége lesz Kunkovács László etnográfus, aki évtizedeken keresztül látogatta a különböző tájegységek vásárait, és most ezekről az élményeiről mesél. És ha már mese: Lovranits Júlia mesemondó a gyerekeknek mesél, Simándi László néprajz szakos egyetemista pedig a bicskakultúráról tart előadást. A program a szokásosnál korábban, 18 óra körül zárul: Pongrácz Zoltán elárulta, hogy a hagyományos tűzugrást azért kell még világosban tartani, mert idén a fesztivál költségvetése csak fele a tavalyinak, így nem tudnak éjszakába nyúlóan programokat szervezni.

Az idei rendezvény kapcsán a profi fotósok mellett a látogatóknak is hirdet fotópályázatot az egyesület, “Legkedvesebb pillanataim” címmel. Arra buzdítják a nagyközönséget, küldjék el a fesztivál internetes felületére legkedvesebb képeit, melyeket a fesztiválon készítenek. Az októberi esték sorozat alkalmával egy válogatást a fotóklubos pályázati képekkel együtt kiállítanak, a legjobbakat kézműves alkotásokkal díjazzák.

 

Részletes program

 

Színpad:

 

10.00               Fesztiválindító ágyúlövés
10.00-10.30    Az I. András Lovagrend bemutatója
10.30-11.00    Kovács András (batto-jotsu 3.dan) kardkovács bemutatója
11.00-11.10    Megnyitó – a rendezvényt megnyitja, majd szöget üt a vastuskóba a Mesterségek Háza udvarán Brájer Éva Székesfehérvár alpolgármestere, országgyűlési képviselő
11.10-11.45    Hogy volt? - kovácsok, késesek régen. Kunkovács László etnográfus visszaemlékezése
11.45-12.30    Mit mivel? - Horváth Róbert szakács késbemutatója: a halfilézés mesterfogásai
Hámozó- és szeletelőverseny a nagyközönség számára
12.30-13.15    Magyarországi és moldvai népzene – a Kákics együttes muzsikál
13.15-14.00    Az I. András Lovagrend bemutatója
14.00-14.45    Tűzmadár – Lovranits Júlia mesemondó előadása gyermekeknek és felnőtteknek
15.00-15.30    A FolkmanuSHOWk néptáncos formáció előadása
16.00-17.00    Az I. András Lovagrend bemutatója
17.00-17.30    A Táncol”KODÓ” néptáncegyüttes műsora
17.30-18.00    Eredményhirdetés, díjak átadása
18.00              Tűzugrás a  Táncol”KODÓ” néptáncegyüttes közreműködésével

 

Kézműves udvar, Rác utca 27.

Egész nap:

- Korabeli borbélyműhely. Bejelentkezés alapján arcborotválást vállal Kiss József borbélymester
- Borotvakiállítás – Flaschner Kálmán késes-műköszörűs mester remekeiből és gyűjteményéből
- Kovácsműhely – Diós Tibor és Kováts Károly kovácsmester bemutatója

10.30-11.00    Birkanyírás – Juhász Imre juhász bemutatója
13.30-14.30    Simándi László szakmai előadása – “A magyar bicskakultúra, bicskatörténet”
16.00-16.30    Birkanyírás – Juhász Imre juhász bemutatója

 

Lópatkolás

10.00-16.00    Lovagoltatás
15.30-16.00    Lópatkolás bemutató

 

Templomkert

Egész nap:

- Megtekinthető az Európában is egyedülállóan különleges szerb templom
- Kézműves vásár a Fehérvári Kézművesek Egyesülete részvételével
- Biohinta kicsiknek
- Falatozó – szerb ételek kínálatával
-
Játszóházak a Fehérvári Kézművesek Egyesülete mestereinek vezetésével

 

10.00-14.00 óráig látogatható a Szent István Király Múzeum Rác utca 11.sz alatti háza, amely az1988-ban megnyílt Palotavárosi emlékek című kiálltást rejti.

Kapcsolódó anyagok:

Címkék:

Hozzászólások lezárva.

Címkék

Támogatóink