A lélek hárfája

2015. november 22., vasárnap

A lélek hárfája címmel rendeznek adventi koncertet december 19-én 18 órától a nagyegyházi Hangistállóban. A Szent Efrém kórus hangversenye mellett láthatják Lőrinc Vitus bukovinai székely származású festő és tűzzománc művész kiállítását, de a rendezvényen a Völgy Vidék kézművesek kiállítása és vására is lesz.

A lélek hárfája

 
A Nagyegyházi Hangistálló

 Budapesttől 42 kilométerre, a Vértes és a Gerecse találkozásánál található ez a mint egy 300 lelket számláló kis falu, Nagyegyháza. Közigazgatásilag Óbarokhoz tartozik, de az ott élők fontosnak tartják, hogy lehetőség szerint mégis önálló közösségként őrizzék a Nagyegyháza nevet, ápolják a régi hagyományokat és újakat teremtsenek. Nagy segítségükre van ebben a közel hat éve működő Hangistálló, mely helyet ad a faluközösség programjainak, kulturális és gasztronómiai rendezvényeinek. Nagy szükség van erre, miután a kis falunak még temploma sincs. 2000-ben, amikor a Kolozsvári házaspár – Kolozsvári Mihály villamosmérnök és Ribli Ilona csellóművész – Budapestről ide költözött, meglátta a csodálatos természeti környezetben rejlő értékeket, lehetőségeket és a közel 150 éves – a Batthány grófok idején épült –, tönkrement tehénistállóból mára egy szép, kulturált hangversenytermet, közösségi házat alakítottak ki. Az épületet főként uniós pályázatokból újították fel, a tetőterében nyolc kétágyas szoba, fürdőszobával, közösségi térrel, teakonyhával alkalmas az erre járó turisták, zarándokok elszállásolására.

Az épület mellett haladnak el a Mária út, az országos piros és kék túra útvonalai, valamint a Völgy Vidék  és a Velencei-tó kerékpáros útvonala is. A nagyegyházi Hangistálló egyben sajtmegálló is, mert része az országos sajtúthálózatnak és az ide betérő zarándokok, turisták, koncertlátogatók megkóstolhatják a különféle kézműves sajtokat, melyeket a nemrég kialakított sajtpincében tárolnak. A Hangistálló mellett épített búbos kemencében finom ételek készülnek. A főként komolyzenei és népzenei sorozatok mellett országos rendezvények is helyet kapnak. Ilyen a FA-TÁL-IS – a faművesek országos találkozója és termékvására –, a KÓSTOLÓ – a hagyományos régi magyar alapanyagok (köles, hajdina) felhasználásával készített ételek kóstolása, vására –, vagy az idén már harmadszor megrendezésre került Országos Sajtmustra, kézműves sajtverseny és vásár.

További programok, információk: www.hangistallo.hu

 

Hozzászólások lezárva.

Címkék

Támogatóink