HÍREK

XI. Országos Bútorfestő Alkotótábor a Mesterségek Házában

2017. augusztus 28., 22:54 | MMK | K. G.

2017. július 24-től 28-ig már tizenegyedik alkalommal szerveztük meg a Mesterségek Házában az Országos Bútorfestő alkotótábort. Évről évre más - a történelmi Magyarországon fellelhető - tájegység örökségét, stílusát ismerhették meg a jelentkezők.

Idei táborunk témája az élő népi bútorfestészet egyik igazi gyöngyszeme, a hartai bútorfestészet volt. Harta a Duna-Tisza közének nyugati felén helyezkedik el, a Budapest-Baja útvonalon. A festett bútor igazi gyökereit a betelepült német telepesek hozták magukkal, de az itt készített bútorokon nagyon hamar már a környező magyar mezővárosok kultúrájának hatása is felfedezhető volt.

Az egyhetes képzés 2017-ben meghívott szakmai vezetője Monda Lászlóné hartai bútorfestő népi iparművész volt.

Táboraink egyéni arculatát az adja, hogy igyekszünk a bútorfestés nagy mestereit elhívni a foglalkozásokra. Így a résztvevők első kézből, a hiteles forrásból, a tájegység mestereitől tanulhattak. A tematikát úgy dolgoztuk ki, hogy minden évben új jelentkezők is kapcsolódhassanak a táborunkhoz. Idén nagyon sok új jelentkezője volt a táborunknak.

A képzés alatt két munkadarab elkészítését garantáltuk, 30 cm x 30 cm-es falapon a mintakincs begyakorlását, valamint egy tálas előkészítését, díszítését. Köszönet illeti Papp Ernő faművest, aki a tábor résztvevőinek előkészítette a minőségi alapanyagot.

Az alkotótábor helyszínén, a szakmai táboron 18 fő vett részt, a visszatérő jelentkezők aránya 45%-os volt. A tábori időszakra 13 fő részére biztosítottunk szállást, ebből 5 éjszakát töltöttek Székesfehérváron. Helyi szakmai programokat is szerveztünk a résztvevők részére, ahol bemutatattuk a helyi gasztronómiai és népzenei értékeinket is.

A tábor megvalósulását a NKA Népművészet Szakmai Kollégiuma támogatta.

Programok

Világjelek

2017. október 4. (szerda) 17:00
- 2017. október 29.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Csajos est: Zsebünkben a boldogságunk...?

2017. október 25. (szerda) 18:00

Barátság mozi

Játékok textilből, fából, termésekből

2017. október 26. (csütörtök) 09:00

Mesterségek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk