FELHÍVÁSOK

XXII. „Hajnal akar lenni...”

2014. október 16., 13:11 | KOTA |

November 14-15-én rendezik meg a XXII. "Hajnal akar lenni..." (HAL) Kárpát-medencei Népdaléneklési verseny döntőjét Szatmárnémetiben.  A legrangosabb népdaléneklési versenyre azon 12 évesnél idősebb népdalénekesek jelentkezését várják, akik már helyezést értek népdalversenyen, vagy a KÓTÁ-nál minősültek. Felső korhatár nincs. A nevezéseket a jelentkezések sorrendjében fogadják. Összesen 56 versenyző indulhat. A HAL 22 éve a legátfogóbb népdalos tehetségkutató verseny, amely sok profit és lelkes "népdalprófétát" hozott felszínre, tett jó példává, ismertté.

FELHÍVÁS

A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA szakmai támogatásával, a Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ) 2014. november 14-15. között szervezi meg Szatmárnémetiben a XXII. Hajnal Akar Lenni (HAL) nemzetközi Kárpát-medencei Népdaléneklési Versenyt, a világon bárhol élő magyar, nem hivatásos népdalénekesek számára.

A verseny elődöntőből, döntőből és díjkiosztó gálából áll.

A rendezvény döntőjének és díjkiosztó gálájának hagyományosan szatmárnémeti koncert terme: a Dinu Lipatti Hangverseny terem ad otthont. Jelentkezhet bárki, aki betöltötte 12. életévét. Felső korhatár nincs. Minden versenyzőnek két népdalcsokorral kell jelentkeznie, vagy egy balladával és egy népdalcsokorral. A szervezők kérése az, hogy a jelentkezők törekedjenek régi stílusú népdalokból meríteni. A vetélkedő szervezői javasolják, hogy a területi, regionális, országos, népdaléneklési versenyek minősítetjei jelentkezzenek a Kárpát-medencei megmérettetésre. Ebben az esetben kérjük közöljék milyen versenyen milyen eredménnyel végzett a jelentkező. Javasoljuk, hogy minden megyében, régióban rendezzenek előselejtezőt.

A versenyen való részvétel szándékát a résztvevő a www.madisz.datec.ro honlapon teheti meg, a jelentkezési lap (aktív oldal) kitöltésével és visszaküldésével.  A versenyzőnek 2014. november 8-ig kell jelentkeznie. A versenyző visszaigazolást kap arról, hogy elfogadták a jelentkezését.

A zsűri tagjait a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA (KÓTA) kéri fel.

A zsűri I., II., III. díjat ad. A fődíjak mellett különdíjak kerülnek kiosztásra: a közönségdíj (a közönség szavazat alapján); az énekesek díja (a verseny résztvevőinek szavazata alapján); civil szervezetek és intézmények valamint magánszemélyek felajánlott díjai.

Az elődöntőben induló versenyzők kérhetnek KÓTA térségi szintű minősítést. Színvonaltól függően Minősült, Dicséretes vagy Kiváló fokozatokat érhetnek el. A döntőbe jutott versenyzők a KÓTA országos népzenei szintű minősítését is kérhetik, ahol elérhetik a Bronz, Ezüst, a legjobbak az Arany Páva minősítési fokozatot. Az Arany Páva díjban részesülőket a KÓTA meghívja az Országos Arany Pávás Népzenei Gálára.

A résztvevők nevezési díjat, 7 eurónak megfelelő (2.000 HUF, 30 RON) összeget, fizetnek. Biztosítunk a résztvevők és zsűritagok számára csoportos szállást, étkezést díjmentesen valamint útiköltségtérítést (részben). Kisérőknek, külön díjazás ellenében, a szervezők a kollégiumi szállás befogadóképesség határáig tudnak szállást, ellátást biztosítani. További felvilágosítás a madisz90@gmail.com címen kaphatnak.

A verseny teljes anyagát videó- és hangszalagon rögzítettjük ezért a hangversenyteremben hang- és fénytechnikát használunk. A versenyzők tudomásul veszik és hozzájárulnak, hogy a rendezvényről, produkcióikról videó- és hangfelvétel készül, amelyeket a szervezők és a felvétel készítői nyilvánosan közzétehetnek.

A XXII. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Verseny támogatói: a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Várjuk szeretettel a versenyzőket a Hajnal Akar Lenni nemzetközi Kárpát-medencei megmérettetésre. Egykori győzteseink azóta világkörüli pályát futottak be. A teljesség igénye nélkül említésképp 2009-ben Csizmadia Anna, ("Fölszállott a páva" szóló ének műfajának győztese), 2008-ban Vaszi Levente ("Fölszállott a páva" közönségdíjasa) lettek győztesei a Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenynek.

 

 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk