KIÁLLÍTÁSOK

Megnyílt az adventi tárlat

2010. december 03., 18:23 | MMK |

Igazi karácsonyi hangulatba csöppenhet az, aki betér a Művészetek Háza kiállítótermébe, ahol ma megnyílt a Fejér megyei kézműves egyesületek hagyományos adventi nép- és iparművészeti kiállítása.

A tárlatot Pleizer Lajos, a  megyei önkormányzat társadalmi alelnöke nyitotta meg, közreműködött Zsikó Zsuzsanna, a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola népzene tanszakos növendéke (felkészítő tanára: Berki Lilla). A kiállítók: a Fehérvári Kézművesek Egye­sü­lete, a Fejér Megyei Népművészeti Egye­sü­let, a Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület, valamint a Megyei Művelődési Központ Csipke­bo­kor szakköre. A kiállítás december 28-ig tekinthető meg, vasárnap kivételével naponta 10-18 óráig.

 

2001-ben szerveztünk először adventi kiállítást. A kezdetben hagyományteremtő programok megalapozását terveztük. Célunk volt olyan egyesületi kézművesek, szakkörök találkozási lehetőségének megteremtése, ahol a csoportok, szervezetek, egyének, bemutathatják munkájukat, és visszajelzést is kapnak az alkotások minőségéről.

Idén egyetlen kérésünk volt a meghívott kiállítók felé azon kívül, hogy bemutatják az éves szakmai munkájukat, hogy a téli ünnepkör köré építsék fel a tárlatot. Így megjelenítve az alkotók munkáján keresztül a szervezetek mindennapos tevé­keny­ségét.

A decemberi, a téli ünnepkörnek és készülődésnek kiváló alkalma ez a kiállítás, ami egyben a számvetésé is, hiszen az év vége a mérlegkészítés ideje.

 

Advent a várakozás, s egy kicsit a számvetés ideje. A várakozásé és az ünneplésé is, hiszen lelkünket megnyitjuk az ünnep befogadására, átélésére.

Ünnepeinket manapság könnyen tönkretesszük azzal, hogy nem várjuk ki az idejüket, és nem készítjük elő azokat igazán. Hiszen egyetlen ünnep sem sikerülhet a külső és belső készülődés, a várakozás megelőző izgalma és öröme nélkül. Talán elfelejtettük, vagy egyszerűen nincs időnk ahhoz, hogy arra figyeljünk, mit jelent a várakozás szépsége és feszültsége, a készülődés öröme. Pedig ez éppen annyi örömöt rejt magában, mint maga az ünnep, sőt e nélkül az ünnep elveszíti igazi szépségét.

A kézművesség alapkövetelménye a tisztességgel, becsülettel elvégzett munka. Ugyanakkor legalább ilyen súllyal bír a hagyományok tisztelete. A kiállítás létrehozása során célunk volt bemutatni a hagyományos paraszti és polgári lakásbelsőbe megjelenő kézműves alkotásokat, és ezen keresztül bemutatni a téli ünnepkört is. Ezért sem lehet más célunk, mint az, hogy a mai kor számára készítünk tárgyakat, olyanokat, amelyek a ma emberének környezet-, viselet- és lakáskultúrájába beleillenek, épp ezért a legnehezebb feladat az, hogy megtaláljuk, miképp, milyen mértékben alkalmazzuk a hagyományos motívumokat, hogy szem előtt tartjuk mesterségbeli örökségeket is.

Nagyon fontos dolog az alkotás örömének megélése, s ennek lelki hatása. Aki egyszer ráérez arra, hogy milyen jó dolog örömét, fájdalmát belevarrni, beleszőni, belefaragni vagy "fazekalni" egy tárgyba, az tudja csak igazán, miért jelent számára olyan sokat a mesterség.

A Fejér Megyei Művelődési Központban ezért határoztunk úgy, hogy minden évben meghívunk egy kézműves szakkört az Adventi Nép- és iparművészeti Kiállításra. 2010-ben az intézményünkben működő Csipkebokor - csipkeverő - szakkör tagjait hívtuk meg, mivel a szakkört Jakab Andrásné 20 éve alapította intézményünkben.

A meghívott négy közösségben születő alkotások híven tükrözik az alkotók felkészültségét, magas színvonalú képzettségét.

Míg régen a közösségeknek volt kultúrájuk, ma a kultúra teremt közösségeket. A mai világunkban ez nagyon fontos dolog akkor, amikor a társadalom egyik legsúlyosabb betegsége az elmagányosodás. A kézművesség, a hagyományápolás ennek ellenne ható eszköz, hiszen alapvetően közösségi, közösségeket teremtő kultúra, mely meghatározott, évszázadokon átható és működő értékeket ad tovább.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk