KIÁLLÍTÁSOK

Adventi hangulatban

2013. december 03., 23:57 | MMK | L. M.

Megnyílt a hagyományos adventi nép- és iparművészeti kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A december 21-ig látogatható tárlatot L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe.

Csuhéból készült figurák, faragások, hímzett és szövött terítők, falvédők, vesszőből fonott alkotások, nemezékszerek és sok minden más: igen gazdag a felhozatal a tárlaton, amelyet népművészeti, iparművészeti és karácsonyfadísz kategóriában hirdettek meg a szervezők. A rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kézműves hagyományokra, ugyanakkor az alkotóknak is lehetőséget biztosítson munkáik zsűriztetésére. A tárlat megnyitóján a Magyar királyok és szentek énekes egyház- és népzenei csoport járult hozzá az adventi hangulathoz.


– Amikor a harmadik évezred küszöbén az intézmény újra megszervezte ezt a kiállítást, sokan csodálkoztak, pedig ma újra reneszánszukat élik a természetes anyagokból készült használati és dísztárgyak – mondta bevezetőjében Vakler Anna népdalénekes, a Zeneakadémia népzene tanszakának tanára, az est háziasszonya. – Az MMK hagyományos kiállítása is évről évre gazdagabb, ráadásul már túl is nő a megye határain, hiszen az eseményt szervező Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága az egész régióból várja az alkotásokat.

– Három okból is örömmel vettem a felkérést a tárlat megnyitására – vette át a szót L. Simon László. – Először is nagyon kedvelem ezt az intézményt, és nagyra értékelem, hogy talpon tudott maradni, miközben sorban szűnnek meg a megyei művelődési központok. Másrészt nagyon közel áll hozzám ez a téma: magam is szenvedélyesen gyűjtöm a Fejér megyei kézműves termékeket, és vásárokban járva soha nem mulasztom el, hogy vegyek néhány portékát. A harmadik ok pedig az, hogy a feleségem is a kiállítók között van. Kérte, hogy ezt ne áruljam el, de mivel nem tudott jelen lenni a megnyitón, én mégis dicsekszem vele – tette hozzá nevetve.

L. Simon László a továbbiakban elárulta, hogy elsősorban a bicskák, cseréptárgyak – különösen a csákvári csalikancsók – és csuhé karácsonyfadíszek iránt rajong, de sok minden mást is gyűjt. Felhívta a jelenlévők figyelmét – a jelen nem lévőknek pedig a sajtó segítségével üzente –, hogy fedezzük fel és becsüljük meg ezeket a kézműves remekeket és azok készítőit is, akik közül többen ebből próbálnak megélni, mások pedig csak hobbiból foglalkoznak vele. Az intézményre visszakanyarodva arról is beszélt, mennyire fontosnak tartja az itt működő kézműves szakköröket, ahol a szakkörök aktív tagjai és az egyszerű érdeklődők egyaránt megismerkedhetnek a kihalófélben lévő szakmákkal is.

Idén Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megye kézműves alkotói jelentkeztek a felhívásra, de neveztek munkákat Pest megyéből is. A pályázatra beérkezett népművészeti alkotások válogatását és minősítését a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának szakértői végezték, a karácsonyfadísz és iparművészeti alkotásokat pedig a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által összehívott szakértő bizottság minősítette.

Összesen 151 alkotást neveztek az adventi kiállításra, a két zsűri a kiállításra 74 népművészeti és 47 iparművészeti alkotást javasolt. A minősített munkák közül 24 alkotás kapott "A" minősítést, "B" minősítést 37 alkotás szerzett, "ajándéktárgy" kategóriába pedig 13 alkotást soroltak. A bírák szerint a kézművesek egyre nívósabb munkákkal pályáznak az adventi tárlatra.

A megnyitón valamennyi kiállítónak emléklapot nyújtottak ár, az alábbi tíz kézművest pedig kiemelkedő minőségű alkotásáért díjazták:

Karácsonyfadísz pályázat:
Lakatosné Fenes Márta
csipkeverő, ötletes csipke karácsonyfadíszeiért.
Tamás Ildikó, aki a karácsonyfadíszein a Fejér megyei fehérhímzéses népi motívumokat ötletes módon alkalmazta.
 
Iparművészeti pályázat:
Radetzky Jenőné
bútorfestő, festett, népi ihletésű társasjátékáért.
Lakatosné Fenes Márta csipkeverő, a népi hagyományokból merített csipkemotívumok újratervezéséért.
Gergő Katalin csipkeverő, a hagyományos csipke modern alkalmazásáért.
Vass Eszter nemezműves, kiemelkedő nemezmunkáiért.
Telbiszné Heckenast Csilla szövő, vászon-szövött étkezési garnitúrájáért.
 
Népi iparművészeti pályázat:
Gelencsér Julianna
csuhéműves, játékkészítő, ötletes gyermekjátékaiért.
Jagasicsné Gábor Ildikó népi ékszerkészítő, gyönyörű népi ékszereiért.
Jakab Andrásné csipkeverőmester az egyetlen olyan alkotó, aki nem kért minősítést alkotására, de olyan kiemelkedő minőségű munkát küldött be a pályázatra, hogy dicséretben részesíti a népi iparművészeti zsűri.
Tolvaj Csaba kosárfonó, népi iparművész, az általa készített ágsöprűn csak természetes alapanyagot alkalmazott, alkotása kiemelkedő minőségű.

A megnyitót követően kézműves foglalkozást tartott Sevella Zsuzsa és Gonda Emma, a foglalkozás résztvevői megtanulhatták a 2011. évi adventi karácsonyfadísz-pályázat győztes alkotásainak technikáit.


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk