HÍREK

Újra Alapon

2015. november 15., 20:24 | MMK | M. K.

Négy év elteltével ismét Alapon, a Művelődési Házban rendeztük meg a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Fesztiválját.

Ez már a hetedik találkozó volt, hiszen  az elsőt 2009-ben, Szabadbattyánban tartottuk, a program azóta "bejárta" Fejér megyét, minden évben más-más település fogadta be a táncegyütteseket.

A 2015. november 14-i találkozóra a következő együttesek jelentkeztek:

Mezőföldi Tücskök, Alap
Mezőföldi Kistücskök, Alap
Ikarus Senior Néptáncegyüttes, Székesfehérvár
Mezőföld Népi Együttes, Alap
Pálfai Hagyományőrző Néptáncegyesület, Pálfa
Pusztavámi Német Nemzetiségi Tánccsoport, Pusztavám

A zenei kíséretről a Galiba zenekar gondoskodott.

A színpadbejárást és zenekaros próbát követően 13 órakor kezdődött meg a találkozó.

Méhes Lajosné, Alap község polgármestere, és Juhász Zsófia, a Megyei Művelődési Központ igazgatója köszöntötték a résztvevőket.

A szakmai zsűri tagjai voltak ebben az évben:

Szigeti Angéla Csíkvár József-díjas néptáncpedagógus, koreográfus
Török Sándor néptáncpedagógus, koreográfus, kétszeres aranysarkantyús táncos
Vastagh Richard néptáncpedagógus, a népművészet ifjú mestere

A táncegyüttesek elsősorban a jó hangulatú találkozó és a bemutatkozás kedvéért, valamint a szakmai útmutatás igényével érkeztek és neveztek a rendezvényre, de két csoport, akik a korábbi években minősítő okleveleket is szereztek, ismét kérték a zsűritől a megmérettetést:

Az Ikarus Senior Néptáncegyüttes ARANY minősítést,
az alapi Mezőföld Népi Együttes pedig KIEMELT ARANY minősítést nyert el.

A tavalyi fesztivált követő fórumon az együttesek vándordíjat alapítottak, melyet a mostani, 2015-ös találkozón lehetett első ízben elnyerni. A gyönyörű, faragott pásztorbotot, mely Varga Csaba csákberényi fafaragó munkája, a házigazda Mezőföld Népi Együttesnek szavazta meg a táncosok közössége, titkos szavazással. A vándordíjat minden évben más együttes viheti haza, a résztvevő együttesek szavazatai alapján.

A színpadi műsor után a Galiba zenekar folytatta a talpalávaló muzsikát, immár kötetlenül, táncházi mulatsággal folytatódott a délután, ez idő alatt a szakmai testület tanácskozni vonult vissza.

A táncház után értékelés, eredményhirdetés, az oklevelek és a vándordíj átadása következett. Török Sándor zsűrielnök kifejezte a szakemberek örömét, hogy Fejér megyében milyen sokan, és milyen szívvel-lélekkel folytatják a hagyományápolás munkáját.  Utalt arra, hogy a magyar néptánckincs kiapadhatatlan forrása, tárháza a hagyományőrzésnek, s őszintén reméli, a sorok között most a zsűri útmutatását hallgató fiatalok között ismét lesznek olyan elkötelezett táncosok, akik néhány év múlva már a következő generációk munkáját figyelik és segítik...

A találkozó - a már megszokott módon - a zsűritagok és a csoportok közötti, szakmai eszmecserével zárult, de a táncosok és a közönség sem maradtak program nélkül. Egy pajzán székely mesés délután részesei lehettek, melyben a mesék mellett megjelentek a témához kapcsolódó dallamok, csujogatások és egyéb kedves történetek. A szereplők, Fazekasné Domak Anikó és Éger L. László a közönséget is bevonták a vidám mulatságba.

Szeretettel köszönjük meg Alap községnek és a Mezőföld Népi Együttesnek, hogy helyet adtak a találkozónak, és vendégül látták a táncosokat!

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Programok

„Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt”

2017. december 6. (szerda) 18:00
- 2017. december 31.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Mesterségek Háza

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Kézművesek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk