HÍREK

Angyal keze nyomán született

2015. november 11., 23:56 | MMK | Lőrincz Miklós

Csuporné Angyal Zsuzsa fazekas és mézesbábos népi iparművész munkáiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A friss Gránátalma-díjas alkotó tárlata november 28-ig látogatható.

Igazi adventi hangulatba csöppenhet az, aki ellátogat a rendkívül gazdag kiállításra: a színek, a minták, az ünnepi terítékek, a mézeskalácsok mind-mind a karácsonyt idézik, szinte már csak egy karácsonyfa hiányzik a kiállítóteremből.


Csuporné Angyal Zsuzsa


Az alkotót Laki Marika bodajki mesemondó roppant szórakoztató módon, ízes népmese formájában mutatta be a közönségnek. Felidézte eddigi szakmai pályafutását, megismerkedését férjével, Csupor István néprajzkutatóval és röviden beszélt a kiállított munkákról és az azokkal elért díjakról is, köztük a legnagyobb elismerésről, a Gránátalma-díjról, amelyet a napokban vehetett át a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon.

Csupor István ezek után már csak igen röviden nyitotta meg a kiállítást, amelyhez közreműködőként további kézműves alkotók is társultak - hiszen, mint Zsuzsa mondta, a kerámiákat, cserépedényeket és egyéb használati tárgyakat nehéz önmagukban szépen kiállítani, alájuk terítő, melléjük szalvéta dukál, természetesen kézi szőttesből, a faliképeket pedig be kell keretezni, így jött létre a látványos kiállítás. A megnyitón Bognár Szilvia énekelt témához illő népdalokat.

 

Az alkotó így vall saját magáról:

 

1955. szeptember 5-én születtem Balassagyarmaton, l960-tól 2008-ig Budapesten, a XVI. kerületben éltem. Hat éve Csókakő "gyütt-ment" polgára vagyok.

Kisiskolás koromtól "agyagosnak" készültem Szabó Gábor szobrászművész jóvoltából. Szobrász szakkörben kezdtem, és gimnazistaként Zebegényben a nyári szabadiskolában megismerkedhettem a koronggal is. Az erősödő érzés, hogy agyagos úton akarok járni, arra késztetett, hogy felvetessem magam az Iparművészeti Főiskolára, ill. Egyetemre. Az intézményt ugyan idő előtt el kellett hagynom, de ez azt generálta, hogy még inkább fazekas akarjak lenni. Ebben az időben találkoztam újra Csupor Istvánnal, aki akkor már a FNS (Fiatalok Népművészeti Stúdiója) tagja volt. Innentől kezdve együtt látogattuk az összejöveteleket, előadásokat.


Csuporné Angyal Zsuzsa és Laki Marika


Egy ilyen programon talált meg a lehetőség, hogy bekapcsolódjam a Skanzen bemutatóiba. Az itteni munka közben ihlettek meg a házak falán levő kuglófsütők, amelyek valójában meghatározták további szakmai utamat. Egyrészt, mert a szentendrei források feldolgozása hozta meg számomra a "népi iparművész" cím elnyerésének lehetőségét, és mert a Skanzenben éveken keresztül működő "kuglófsütő" mesterség-bemutatók sikert, és sok tapasztalatot hoztak. A funkcionális edények működtetése a gyertyamártáson keresztül a mézesbábos-gyertyás mesterséget is közel hozta a szívemhez. Fiatal népművészként ezt a három mesterséget "ültettem el" a szentendrei Skanzenben, minden igyekezetemmel arra törekedtem, hogy ezek a "virágok" gazdagon nyíljanak mindenki örömére. Ez a reményem azóta burjánzó virágot hozott.

Ez időszakban születtek gyermekeink, Csupor Anna, Bernát és Márton. Műhelymunkában a kisgyerekek miatt korlátozva voltam, ezért komoly lehetőségnek bizonyult Kresz Mária javaslatára az oktatói munkába bekapcsolódni. Az akkor induló képzések segítésére íródott az első szakmai jegyzetünk az akkorra már néprajzkutató Csupor Istvánnal, ez volt a "Fazekasiskola". 1991-ben a dr. Kresz Mária Alapítvány létrehozásán munkálkodtam, amit december végén bejegyeztek, és 1992 tavaszán megnyitotta kapuit a "Fazekas Központ", amely intézmény hiányt pótlóan komplex szakmai képzésre volt alkalmas.

Itt óvodástól pedagógusig minden korú és szintű képzésben foglalkozásban oktattam.


Megújítottuk a "jegyzetet", és megjelent a Fazekaskönyv, 1996-ban pedig a Fazekasfilm. Az alapítvány irányításának 18 évében háromszintű szakmai képzés, tananyag-kiegészítő foglalkozások, szakmai versenyek, konferenciák, és többezres látogatottságú szabadtéri nagyrendezvények valósultak meg. Ez idő alatt még egy oktatófilm látott napvilágot: A "Lépések a fazekas szakma megtanulása felé" (Nemzeti Szakképzési Intézet). A "Játéktár-Játéktér" módszertani DVD-jének fazekas, mézesbábos és gyertyás tananyagát" volt szerencsém összeállítani.

Magam a NESZ alapítók között voltam, és az alapítvány létrejötte óta tagja a NESZ-nek. Itt alelnök (két ciklusban), és a kezdetekkor a Fazekas Szakmai Bizottság vezetője is voltam. A Mesterségek Ünnepéhez kapcsolódóan a Nemzeti Galériában két kiállítás megrendezésére kaptam felkérést, a "Terítéken a fazekasság" és a "Tojáscsoda mézvarázs" tárlatokra, melyek átütő sikerének köszönhetően a "viaszos mesterség" is véglegesen az enyém is lett, ezeket is tanítom felnőtt tanfolyam rendszerű képzésekben 23 éve.

 

Iskolák, szakmák, szereplések:

 

Gimnáziumi érettségi után az Iparművészeti Egyetem, onnan való távozás után magántanulóként kerámiakészítő lettem. Majd kerámiakészítő mestervizsga következett.

1997-ben lettem fazekas népi iparművész. Ma már közel annyi A és B kategóriás zsűriszámmal rendelkező mézesbábom van, mint fazekas termékem. A játszóházi foglalkozásvezető, a kismesterségek oktatója - fazekas és mézesbábos szakmunkásbizonyítványt is megszereztem. Mindezen szakmák megújításához, stratégia kidolgozásához szakértőként, ill. tanulmányok írójaként asszisztáltam.

A Kresz Mária Alapítvány vezetésének ideje alatt hat Fazekas Majális, szakmai verseny és konferencia rendezése után, a mézesbábos mesterség felkarolása érdekében a "Mézes-Mázas Pünkösd" elnevezésű rendezvények következtek.

Ezekhez kapcsolódóan számtalan kiállításon, bemutatkozó és jubiláló rendezvények rendezőjeként, de kiállítóként is részt vettem. Önálló kiállításom három volt. 2006-ban a X. Alföldi Fazekas Triennálé III. Díját, a XVII. Országos Fazekaspályázaton a II. díjat nyertem el. Elismerésben részesített a Hagyományok Háza a szakmai oktatói tevékenységemért, és 2011-ben Csokonai Vitéz Mihály "alkotói díjat" kaptam a dr. Kresz Mária Alapítványban kifejtett tevékenységemért.

2013-ban megtisztelő felkérésre én képviseltem a mézesbábos-gyertyás mesterséget Magyarországról a washingtoni fesztiválon.

Jelenleg Csókakőn élek és alkotok, a fazekas mesterséget a dr. Kresz Mária Alapítvány égisze alatt Budapesten és Móron is tanítom. A játszóházi foglalkozásvezető tanfolyamokat és a fazekas, mézesbábos, gyertyakészítő mesterséget a Hagyományok Háza, a dr. Kresz Mária Alapítvány, Szécsény, Székesfehérvár, Ózd helyszíneken tartom. Tanítványaimmal közösen szerepeltünk a debreceni Fazekasfesztivál kiállításán. 2015-bcn Fehérvárcsurgón a Kertészeti Fesztivál ideje alatt a virágos alkotásaim kerültek kiállításra.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk