HÍREK

Ötéves az Animóka

2015. november 24., 21:24 | MMK | Fotó: Lőrincz Miklós, Pisch Anikó

Az Animóka idén tavasszal közzétett felhívására az országon belülről és külföldről is érkeztek meseillusztrációk és animációs filmek. Az NKA és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával november 21-én ismét várta az Animóka családi kreatív nap a Művészetek Házába az alkotni vágyó gyerekeket és szüleiket.

Szombaton délelőtt a beküldött alkotásokból nyílt kiállítás a Művészetek Háza földszinti aulájában. 14 órakor a Meló munkát keres című animációs film premier előtti bemutatóján vettek részt maguk az alkotók is: Hegedűs Hanna Léna, Hegedűs 2 László, Debreczeni Katalin és Lakatos Áron. A film történetének írója, Szabó Márton egy applikációt készített a filmhez, melyet a közönségnek is bemutatott. Ezután elkezdődött az alkotómunka, vagyis az egymásra épülő foglalkozások. A készülő film történetét Soós Dóra meseterapeuta vezetésével találták ki és játszották el a gyerekek, majd Hegedűs Hanna Léna, Futterer Juci és Lakatos Áron segítségével létrehozta mindenki a saját szereplőjét.


A film hátterének elkészültével következett a forgatás Debreczeni Katalin irányításával. Mindeközben, a program részeként Mosberger Róbert fotográfus kamerája örökítette meg a résztvevőket, akik vicces hátterek előtt vagy az Óriás társaságában fotózkodhattak. 17 órától a Barátok zenekar mozgatta meg az Animóka rendezvény látogatóit, Bókáné Zemancsek Edit táncoktató vezetésével. A program ideje alatt a magyar és a külföldi gyerekek által készített animációs filmeket láthatták a nézők a Barátság moziban.

 

A kiállított illetve levetített munkák, és azok alkotói:

Camera ECT, Liége, Belgium

Studio DA, Szentpétervár, Oroszország

Ljetna Skola Filma, Sipan, Horvátország

Brikabrac Animation (Aubervilliers Yuoth House), Párizs, Franciaország

Makiz'Art (Plessis cellier School and Saint Mars du désert School), Nantes, Franciaország

Základni Umelecká Skola Mseno, Nadrazni, Csehország

Základná Umelecká Skola, Banská Staivnica, Szlovákia

George Washington Carver High School - Birmingham City Schools, Birmingham, USA

Zikk-Zakk Műhely Budapest

Képről-Képre Animációs Műhely, Kecskemét

Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola, Aszód

Start Kreatív Alkotócsoport, Székesfehérvár

Grafikai Műhely, Székesfehérvár

Animono Műhely, Székesfehérvár

 

Az Animóka rendezvényén készített filmet ezen cikk végén nézhetik meg az érdeklődők.

 

Az Animóka kiegészítő programjaként a Barátság mozi idén is szervezett  ingyenes vetítéseket november 20-án és 21-én a 2015. évi KAFF és a Jameson CineFest díjnyertes alkotásaiból, valamint a Metropolitan Főiskola animáció szakos hallgatóinak vizsgafilmjeiből.

A lakat

A történet, amit a résztvevők megfilmesítettek: a királynő ki akarja nyitni a palota lakatját, de nem tudja. Kihirdeti, hogy várja a jelentkezőket a feladatra. Jönnek az udvaroncok, lesik, fogdossák, de nem sikerül kinyitniuk. A tudósok méregetik, olvasztják, vegyszerekkel kísérleteznek, de hiába. Jönnek a vitézek, karddal, ütésekkel, rúgásokkal, a hadsereg az erejével próbálkozik. Végül a vezér megnézi, megrántja, és kinyílik a lakat. Ennek örömére a királynő megvendégeli az összesereglett alattvalóit.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk