SZAKMAI HÍREK

Szerzői jogdíjat fizetni: kell

2011. március 03., 22:23 | MMK | Reif Gáborné

Művelődésszervezőként tudjuk, amikor műsort szervezünk – koncertet, előadói estet, táncházat, bábszínházat, vagy bármi mást – a rendezvény kiadási oldalára be kell kalkulálnunk a várható jogdíjat is.

Ne nagyon reménykedjünk abban, hogy „ez után biztos nem kell fizetni”, vagy „majd elfelejtődik”, ugyanis az ARTISJUS szorgos munkatársai folyamatosan ellenőriznek, figyelik a sajtót és az internetet, és előbb-utóbb (sokszor évek múlva is) megtalálnak bennünket.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület zenei, irodalmi szerzők egyesülete, mely a „kisjogos” (szerzők közös jogkezelése) felhasználással foglalkozik – munkánk során leginkább velük kerülünk kapcsolatba. Nem árt tudni azonban, hogy léteznek más közös szerzői jogkezelők is, mint például a FILMJUS (filmalkotóké), a HUNGART (vizuális művészeké), vagy az EJI (előadóművészeké).

A „nagyjogos” felhasználás azt jelenti, hogy a szerző egyedileg gyakorolja a szerzői jogokat, ebben az esetben nem az ARTISJUS az illetékes, itt a felhasználáshoz a szerző, vagy képviselője egyedi engedélye szükséges (felhasználói szerződés), s a jogdíj kifizetése közvetlenül történik. Ebbe a kategóriába sorolhatók általában a teljes színpadi művek.

A Szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényt ismernünk kell, különös tekintettel azokra a paragrafusokra, melyek a művelődési intézményekben végzett tevékenységre vonatkozhatnak.

A törvény megtalálható az Artisjus honlapján (www.artisjus.com A szerzői jogról - Jogszabályok)

Ami bennünket leginkább érint, az a „nyilvános előadás” fogalma, mely szerint minden olyan előadás jogdíjköteles, mely előadók/előadóművészek közreműködésével, illetve műszaki eszközön keresztül (pl. vetítés) valósul meg, a felhasználó családi, vagy baráti körén kívüli személyek előtt.

A törvény tanulmányozása során minden kérdésünkre választ kaphatunk, íme a leggyakoribbak:

 • kell-e fizetnünk az intézményben (rendezvényen) szolgáltatott háttérzene után?
 • meddig minősül idézetként egy felhasznált műrészlet?
 • mikor és miért kell fizetni a népzene után?
 • egy mű átdolgozásához engedély kell, de jár-e jogdíj egy mű átdolgozójának, vagy fordítójának?
 • mi az eljárás, ha rögzíteni kívánunk egy élő műsort?
 • iskolai műsorok, bálok után kell-e jogdíjat fizetni?
 • jótékonysági előadás esetén mi a teendő?

Ha már tudjuk a választ, a rendezvény bejelentése előtt tisztáznunk kell, hogy az intézményünkben megvalósuló előadás után ki fizeti a jogdíjat. Érhet bennünket kellemes meglepetés, előfordul, hogy a társulat rendezi, mellyel szerződtünk az előadásra, ilyenkor ügyeljünk arra, hogy ezt a szerződés egyértelműen tartalmazza, mert a szerződés másolatát mellékeljük majd az Artisjusnak küldendő jelentőlaphoz. Szintén ne mi fizessünk, ha a rendezvény fogadott (pl. terembérlet formájában valósul meg), ebben az esetben a szervezővel kötött szerződésünkben térjünk ki arra, hogy a rendezvényük utáni jogdíjat kötelesek megfizetni.

A rendezvényt megvalósulása előtt kell bejelenteni az Artisjus Műsorengedélyezési Főosztályának, az adatszolgáltatási lapon. (letölthető: www.artisjus.com Felhasználóknak - Letölthető nyomtatványok)

Az adatszolgáltatás során az előadáson elhangzó/bemutatandó műveket, azok szerzőit tételesen fel kell sorolni. Módosításra lehetőség van, illetve változás esetén ez kötelező is. Ha a rendezvény jellegéből adódóan esetleg nem ismeretes előre a lista, abban az esetben is kötelező az előzetes bejelentés, a műsorközlés pedig a rendezvényt követően. A jogdíjak összegeiről előre tájékozódjunk, különös tekintettel az összegeket mérséklő lehetőségekről (www.artisjus.com Felhasználóknak - Jogdíjközlemények), mert e lehetőségek ismeretében különféle megállapodások köthetők az Artisjussal, így kedvezményeket is kaphatunk. A személyes kapcsolatfelvétel a legcélravezetőbb, eddig minden megkeresésünkre segítőkészen reagáltak az iroda munkatársai.

Elérhetőségek:

ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület
1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.
Postacím: 1539 Budapest 114, Pf. 593.
Tel.: 1-488-2600, fax: 1-212-1544
info@artisjus.com

Műsorengedélyezési Főosztály
Dr. Filák Mária főosztályvezető
Tel.: 1-488-2642
mfilak@artisjus.com

A jogdíjak összegéről tájékoztató jelleggel : (jogdíj = nettó bevétel jelzett százaléka + ÁFA)

 • koncertek: 9%
 • diszkó, bál, táncház: 8%
 • műsoros (irodalmi, zenei, vegyes) előadás: 7%
 • műkedvelő (művelődési intézmények, önkormányzatok által tartósan működtetett) csoportok előadása: 3%
 • belépődíj nélküli rendezvények: naponta, helyszínenként, létszámtól függően
 • jótékony célú rendezvények: a fennálló jogdíj 1/3-a, (a szervezőnek többek között dokumentálnia kell, hogy a fellépők ingyen, vagy a teljes tiszteletdíjukat felajánlva lépnek fel, valamint csatolnia kell a teljes bevétel átutalásáról szóló bizonylat másolatát, és a támogatott nonprofit szervezet nyilatkozatát arról, hogy a pénz számlájukra megérkezett)

A nem lejelentett rendezvények után a jogdíjon kívül esetleg büntetést is fizethetünk, vitás esetekben az Artisjus betekinthet a rendezvény elszámolási bizonylataiba, tehát mindenképpen a jogszabályoknak megfelelően járjunk el, annál is inkább, mert így használhatjuk ki azokat a lehetőségeket, melyekkel pénzt takaríthatunk meg.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk