HÍREK

Igazi csapatmunkák a találkozón

2016. május 20., 00:31 | MMK | Sevella Zsuzsanna

Május 11-én a Művészetek Házában rendeztük meg a Gyermekbábosok Fejér Megyei Találkozóját, az NKA támogatásával. A találkozón szereplő csoportokat dicséret illeti kitartó munkájukért, és köszönet azért, hogy vállalták a szereplést, a megmérettetést.

A gyermekbábosok száma az utóbbi időben rohamosan csökkent - nem csak megyénkben, hanem országos szinten is.

Ez a munka nagyon időigényes és sokrétű felkészültséget igényel a tanároktól és a gyerekektől egyaránt.  A csoport vezetőjének fontos feladata, hogy a gyerekek életkorához mérten válasszon darabot, technikát. Sőt rájuk hárul, a bábok, díszletek tervezése, készítése is.


Mind a darabok technikai megvalósítása, mind a szép, érthető beszéd kialakítása, a szerepjáték elsajátítása, a csoport tevékenységének összehangolása embert próbáló feladat. Sok esetben különösen nehezíti a munkát, hogy a csoport és a csoportvezető pedagógus nem kap elég figyelmet, támogatást, elismerést.

A műfajban az egri esemény az ország legrangosabb rendezvénye, amely évről évre alkalmat ad az amatőr bábosoknak - iskolai, egyesületi csoportoknak, művészeti intézmények növendékeinek - a tapasztalatcserére és a bemutatkozásra egyaránt. A kétnapos esemény ebben a műfajban az egyetlen olyan országos találkozó, ahol alkalom nyílik a magas szintű szakmai tapasztalatcserére.

Megyénket a június 3-án és 4-én, az egri Gyermekbábosok XXIII. Országos Fesztiválján két Fejér megyei csoport képviseli.

- a BÓBITA Bábcsoport (Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Aba Sámuel Tagiskolája), vezetője: Szalai Lászlóné

- és a MÁKVIRÁGOK csoport (Sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola), vezetője: Bozai Éva

 

"Nagyon izgalmas, nagyon mai". A MÁKVIRÁGOK csoport Betlehemi báb-dráma darabjában együtt volt jelen a báb és az élőszereplős játék. A humoros kezdés után két síkon folyt a betlehemi történet, melynek tetszetős, bájos bábjairól szinte le sem lehetett venni a szemünket. A jó csapatmunkának, az egymásra figyelésnek köszönhetően egy fegyelmezett, zökkenőmentes, élménydús előadást láthattunk.


A Bóbita bábcsoport kesztyűbábbal játszott játéka nagyon jó választás volt a gyerekek életkorához. A harmadikos diákok Pamacs című darabja igazi kis oktatómese tanulságokkal, kedves bábokkal, kiegészítő látványelemekkel. A paraván mögötti szereplésnél kitűnt a szereplők hangszínekkel való játéka.

Sok sikert kívánunk a következő megmérettetéshez!

Programok

„Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt”

2017. december 6. (szerda) 18:00
- 2017. december 31.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Mesterségek Háza

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Kézművesek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk