HÍREK

Kalandozás a barokk korban

2016. január 10., 09:53 | MMK | Gonda Emma

A Fonódás Kulturális Egyesület Játszótárs Játékkészítő Műhelye 2015 őszén Ismered? Ismerd meg a barokk Székesfehérvárt! címmel általános iskolai osztályoknak az iskolai oktatást, nevelést kiegészítő foglalkozásokat hirdetett.

A programsorozat Székesfehérvár Megyei Jogú Város támogatásával valósult meg a Székesfehérvár környezeti, történelmi értékeit és hagyományait bemutató programok támogatására kiírt pályázat segítségével.


Az Ismered? Ismerd meg a barokk Székesfehérvárt! projektünk egyik célja az volt, hogy a résztvevő diákok sajátítsák el azokat az ismereteket, gyakorolják azokat az egyéni és közösségi tevékenységeket, amelyek a lakóhely, a szülőföld, a haza jobb megismeréséhez, megbecsüléséhez vezetnek. Programjainkkal tudatosítani szeretnénk a diákokban, hogy a sok nemzedéken át létrehozott épített és szellemi örökség összeköti őket a múlttal és segít kiigazodni a jelenben.

Másik célunk volt, hogy segítséget nyújtsunk az osztályfőnököknek, a tanároknak, hogy az iskolai keretek közül kilépve dolgozhassák fel a diákokkal városunk múltját, emlékeit. A foglalkozások során a diákok képzett, gyakorlott foglalkozásvezetők segítségével járták körül az adott témát játékos, változatos formában.

A Műhely történelmi-vizuális foglalkozásain az osztályok alkalmanként egyórás alkotó/vizuális játszóházi programon vehettek részt.  A barokk Fehérvár világában kalandozva a gyerekek élményszerűen, a művészi alkotás folyamatán keresztül ismerkedhettek meg a választott témákkal.

A felkínált témák közül a legtöbb osztály a "Főúri mulatság - barokk színház" készítését választotta. A gyerekek színes kartonra előnyomott színházi előlapot díszítettek ki zselés tollak segítségével, varázsolva a papírra a barokk csodát: a díszek, díszítések sokféleségét. Az elkészült alkotások arany, ezüst, bronz, fehér színekben pompázva idézték fel a barokk kort.

A mini színpadokhoz az ügyesebb kezű diákok szereplőket is készítettek, megteremtve ezzel a további játék, alkotás lehetőségét.

A program tantárgyi kapcsolódási pontjai: történelem, magyar, természetismeret, társadalomismeret, vizuális nevelés.

Programunkon három hónap alatt több mint 250 diák (10 osztály) vett részt.

2016-ban ezt a programsorozatot tovább kívánjuk folytatni, remélve, hogy még több diák ismerkedhet meg segítségével városunk történelmével, épített örökségével, s ezzel együtt újszerű vizuális technikákkal, eszközökkel, alapanyagokkal.


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk