CIVIL HÍREK

Bocskorszíj - a bőrműves szakkör

2014. december 12., 19:04 | FKE | K. G.

Havi egy alkalommal szervezett Bőrműves szakköri foglalkozásokat Székesfehérváron a Tóvárosi Általános Iskolában a Fonódás Kulturális Egyesület, a TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0537 "Székesfehérvári Fonódások" című projektjének keretében.

A foglalkozásokon fontosnak tartották, hogy a fiatalok a csoportos alkotómunka közben a szakkörvezetők segítségével megismerjék a magyar motívumok nyelvezetét, a tárgyalkotó népművészet gazdagságát. Foglalkozásokra felsős, 7. osztályosok jelentkeztek. Az oktatók Sipos Tamás és Varga Magdolna bőrműves mesterek voltak.

A Bőrműves havi szakköri napok egymásra épülő ismereteket adtak a résztvevőknek, valamint a népi bőrművességhez igazodó tárgyakat készítettek a pásztorművészet felhasználásával, továbbgondolásával. A mesterek irányításával fiatalosan használták fel az magyar népi mintákat, ennek segítségével kisebb tárgyakat, tarsolyokat készítettek. A bőrműves mesterség kitartó munkát igényel, próbára tette a gyerekek türelmét. A sikerélmény azonban nem maradt el, amit az elkészült szép tárgyak igazolnak.

Az utolsó foglalkozásokon a szakmai feladat volt egy pásztortarisznya elkészítése, fűzése. A szakköri foglalkozásokat decemberben befejeztük, de már 2015. februárban újra találkozunk a szakköri tagokkal, hogy folytathassuk a műhely foglalkozásait.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk