HÍREK

Böjti időszak és a fogyasztható ételek

2016. február 23., 23:25 | MMK | K. G.

A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangiidőszak utáni első nap, a húsvéti ünnepet megelőző 40 napos nagyböjt kezdete.

A 40-es számot a szentírásban is megtalálhatjuk. A néphit szerint a böjt időszakát Jézus negyvennapi böjtölésének emlékére tartották-tartják. Pedig valószínű, hogy e negyvennapos megpróbáltatásnak jelentős élettani és lelki hatásai is vannak arra, aki valóban kiböjtöli azt.

Ebben az időszakban nem zsírral, hanem olajjal főztek, sőt előfordult, hogy a böjtös ételek számára külön edényeket használtak. A XX. század elejére enyhült a böjti regula, ekkor az egyház már csak hamvazószerdát, a nagyböjti péntekeket és a nagyszombat deléig terjedő időt tekintette szigorú böjtnek.


Sokan keresik a régi ételek receptjeit, mert ezek az ételek a böjti időszakban is fogyaszthatók és nem mellesleg igen ízletesek is voltak.

2012-ben az Országos Tojás Triennálén böjti ételek recept pályázatát hirdettük meg.

A pályázatra beérkezett receptleírásokból ajánlunk egy- két régi családi receptet.

 

 

Daru Péterné
Bodajk

Nagymamám receptje

Hódmezővásárhelyi böjti bableves (paszulyleves)

 

Hozzávalók:

1 bögre szárazbab
1 sárgarépa
1 gyökér
2 vöröshagyma
1 fokhagyma
2 krumpli
1 csapott evőkanál só
kevés törtpaprika

 

Bodag:

2 bögre liszt
1 kávéskanál só
víz a tészta összegyúrásához

Az előző nap beáztatott babot, a megtisztított, félbevágott sárgarépát, gyökeret, krumplit, a két egész hagymát, sót beletesszük a levesbe. Amikor a bab megpuhult, törtpaprikát szórunk a tetejére és az egészet összerottyantjuk.

Bodag: A lisztet kevés sóval és langyos vízzel közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Ezután a lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra lapítjuk. Tetejét bekockázzuk és a kemencében pirosra sütjük, mint a pogácsát. (sütés 200 C?-on, előmelegített sütőben)

 A forró levesbe a bodagot beletördeljük és főételként tálaljuk.

Tálalási hőmérséklet: kb. 90C°

 

 

 

 

Bércziné Szendrő Csilla
Esztergom

Családi recept

Nagypénteki babsaláta

 

Hozzávalók ízlés szerint:

főtt fehérbab
babérlevél
lilahagyma

bors
cukor
ecet
szardínia
főtt tojás

Az előző este beáztatott fehérbabot, babérlevelet sóval puhára főzzük, ha kihűlt, ízesítjük ízlés szerint cukorral, borssal, gyenge ecettel. Kerek salátástálba tesszük. Sugárirányba rendezzük a lecsöpögtetett szardíniát, 2-2 szardínia közé 1 tojáscikket helyezünk.

 

 

Polinger Mihályné
Csókakő

Édesanyám receptje

Krumplikása

 

Hozzávalók:

1 kg krumpli
annyi liszt, amennyit felvesz a massza
zsír
vöröshagyma

A krumplit kevés vízben megfőzzük, ha megfőtt, összenyomjuk krumplinyomóval. Az összenyomott krumpliba annyi lisztet keverünk, hogy jó sűrű massza legyen.  A masszát rövid ideig még együtt főzzük. Majd zsírban megpirítjuk a vöröshagymát és a tányéron elkent kására locsoljuk.

Melegen fogyasztjuk, másnap is nagyon finom.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Programok

Világjelek

2017. október 4. (szerda) 17:00
- 2017. október 29.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Csajos est: Zsebünkben a boldogságunk...?

2017. október 25. (szerda) 18:00

Barátság mozi

Játékok textilből, fából, termésekből

2017. október 26. (csütörtök) 09:00

Mesterségek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk