HÍREK

Jubileumi alkotótábor

2016. augusztus 21., 20:09 | MMK | K. G.

 2016. július 25-től 29-ig már tízedik alkalommal szerveztük meg a Mesterségek Házában az Országos Bútorfestő alkotótábort. Évről évre más - a történelmi Magyarországon fellelhető - tájegység örökségét, stílusát ismerhették meg a jelentkezők. Célunk volt az Erdélyben és Magyarországon még élő bútorfestő kultúra mintakincs változatainak bemutatása, mind szélesebb körben való ismertetése.

A jubileumi év miatt idei táborunk témájának is a Székelyföld háromszéki tájegység népi bútorfestészetét választottuk. Az egyhetes képzés meghívott szakmai vezetője Haszmann Gabriella csernátoni bútorfestő, a népművészet ifjú mestere volt. A tábor vezetője Radetzky Jenőné bútorfestő népi iparművész volt.

A tízedik éve működő alkotótábor témái voltak

-  Háromszék
-  Udvarhely környéki, "vargyasi" stílus
-  Kalotaszeg festett bútor
-  Torockó hagyományos motívumai
-  Magyarországi tájegységek bemutatását Harta egyedi formavilágával kezdtük.
-  Felvidéki református kazettás mennyezetek
-  Sárközi festett bútorok és ládák
-  Festett bútor restaurálása technikáival és tervezési technikákkal.
-  Szentsimoni Római katolikus templom kazettás mennyezetek motívumai

Táboraink egyéni arculatát az adja, hogy igyekszünk a bútorfestés nagy mestereit elhívni a foglalkozásokra. Így a résztvevők első kézből, a hiteles forrásból, a tájegység mestereitől tanulhattak. Tisztában vagyunk azzal, hogy az egy hét igen kevés egy tájegység mintakincsének begyakorlásához, megismeréséhez. Ennyi idő alatt a technikai fogások, az anyagismeret alapjait építettük be a tábor szakmai programjába. Éppen ezért sok kiegészítő anyaggal (vetítések, fotók, rajzos mintagyűjtemények bemutatásával) támogattuk a gyakorlati foglalkozást. Így a résztvevők minél alaposabban elsajátíthatták a hagyományos mintákat.

A tematikát úgy dolgoztuk ki, hogy minden évben új jelentkezők is kapcsolódhassanak a táborunkhoz.

A képzés alatt két munkadarab elkészítését garantáltuk, 30cm x 30cm-es falapon a mintakincs begyakorlását, valamint egy kanáltartó előkészítését, díszítését. Az eddigi gyakorlatunk szerint, minden résztvevő számára biztosítjuk azt a lehetőséget, hogy ha a festésben jól halad, akkor újabb munkába is belekezdhessen.

A bérelt helyszínen megvalósult szakmai táboron 17 fő vett részt, a visszatérő jelentkezők aránya 66%-os volt. A tábori időszakra 14 fő részére biztosítottunk szállást, ebből 5 éjszakát töltöttek Székesfehérváron. Helyi szakmai programokat is szerveztünk a résztvevők részére, ahol bemutatattuk a helyi gasztronómiai értékeinket is.

Sajnos, a hét nagyon gyorsan eltelt. Köszönet illeti a tábor résztvevőit, külön köszönet oktatónknak, Haszmann Gabriellának, férjének és a két kisgyermeknek, akik velünk együtt táboroztak a Mesterségek Házában.

A tábor megvalósulását a NKA Népművészeti Kollégiuma támogatta.

 


Programok

Világjelek

2017. október 4. (szerda) 17:00
- 2017. október 29.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Csajos est: Zsebünkben a boldogságunk...?

2017. október 25. (szerda) 18:00

Barátság mozi

Játékok textilből, fából, termésekből

2017. október 26. (csütörtök) 09:00

Mesterségek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk