HÍREK

Kiállítanak a Kreatív papír témanapok alkotói a Civil Házban

2014. június 18., 23:25 | MMK | Vakler Anna

Óperencián innen - tanórán túl, Kreatív papír témanapok - kettős kiállítás megnyitón köszöntöm szeretettel az ifjú alkotókat, az István Király Általános Iskola 4.a. és 5.b. osztályos tanulóit, valamint a kreatív műhelyek vezetőjét, Sevella Zsuzsannát.

A Megyei Művelődési Központ  és a Fonódás Kulturális Egyesület TÁMOP pályázatának záró rendezvényén vagyunk együtt Önökkel, büszke szülőkkel, az Anyaiskola vezetőivel, tanáraival, a program segítőivel. Külön köszöntöm a program koordinátorát, Gonda Emmát!

Tisztelt Résztvevők!

A papír számomra ez eddig egyet jelentett több ezer éves történetének legjelentősebb főszerepével: gondolataink, információk, érzések hordózójaként tekintettem rá. Várjanak csak, de hát az itt látható papírok is ezt teszik - csak az írás helyett a kreatív alkotás egyéb eszközeivel. Igen, a művészi megfogalmazás - amióta a szépírás és a grafika létezik - hozzátartozik a papír kultúrtörténetéhez.


De tudták Önök, hogy a maszatolás lehet éppolyan komoly művészi papír-technika, mint a hajtogatás és a satírozás?

A papírt lehet tépni, hajtogatni, fűzni, vágható, metszhető, fűzhető, gyűrhető, préselhető, hajlítható, domboríthatjuk, formákat vághatunk belőle, majd egy másik alátétszínnel díszíthetjük. A forma lehet mértani vagy figurális, önálló vagy ritmus szerinti. Észrevették, hogy Sevella Zsuzsanna úgy ír és beszél a papírral való foglalatosság élvezetéről, mint ahogyan Gombóc Artúr beszélt a csokoládéról?

E szavak hallatán nem csodálkozhatunk, hogy ilyen mester mellett a gyerekek nem csak a papír anyagával, megmunkálásának technikáival, munkafogásaival és folyamatával ismerkedtek meg, hanem e csodás, izgalmas anyagon keresztül az alkotás örömével is.

S mindezt, a TÁMOP pályázat támogatásával egy közösségben, melynek keretet az iskolai osztályok adtak.

Minden tanár arra törekszik, hogy osztálya egy alkotó műhellyé váljon. Mert a matematikát, vagy akár a történelmet, az angol nyelvet leghatékonyabban élmények útján sajátíthatjuk el. Az élményhez elég képzeletben utazni. Aki már olvasott egy jó könyvet - persze, igazi papírból készültet -, az tudja, hogy amikor kinyílik a Fantázia Birodalma, az elménk szárnyalni kezd. Ez a modern tanulástechnika alapja, a számítástechnika ehhez csak eszköz. Ha mindehhez van társaságunk, az csak növeli a sikert.

Az alkotó közösség élményforrás, inspirációs közeg, jókedvű mókázások és komoly gondolatok megosztásának helyszíne.

A kísérletezés kiváló színtere: itt lehet hibázni is, nincs elrontott, csak átalakításra váró munka. A közösségben egymás kritikusai vagyunk, de biztos vagyok benne, hogy Zsuzsától dicsérni is megtanultak gyerekeink. Figyelő, mosolygó, bíztató tekintete gondosan és örömmel kísérte gyermekeinket az alkotó úton. Alapos terv, hirtelen jött ötlet, egy feltörő érzésből fakadó rögtönzés: mindez a művészetben megtanulható, gyakorolható, de a felnőtt emberi élet minden szegletében alapvető, a konyhától a kertig, az ipartól a kereskedelemig, a tudománytól a politikáig.

 

Kedves Vendégeink!

 

Az alkotások megtekintésekor nem csak az alapanyag, a papír ezerszínű világában, hanem alkotóik szabad, gazdag fantáziájában is gyönyörködhetünk.

Az elkészült királyi portrék, az arcképcsarnok szereplői gyermeki álmokban folytathatják életüket. Az elképzelt mesebirodalom várai, tájai, szereplői már várják, hogy megszólaljanak hozzá a mesék. Amikor megnézik majd az alkotásokat, hallgassák meg ezeket a történeteket. Szőjék tovább papírfonalát, gondolatban és saját kezükkel is a megnyitó utáni kreatív játszóházban. A játékkészítő műhely foglalkozásain készített memóriakártyákat, kiegészítő, párosító játékokat pedig próbálják ki majd a nyári szünetben.

A mi dolgunk lesz mindeközben - intézményeké, szervezőké, pályázóké, vezetőké -, hogy megteremtsük a folytatás lehetőségét.

Ehhez kívánok mindnyájunknak kreativitást, lendületet és kitartást!

 

Szeretettel gratulálok mindnyájuknak, mindnyájatoknak!

 

Vakler Anna

 Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk