CIVIL HÍREK

Cosi fan tutte

2014. október 09., 22:07 | FKE |

2014. október 8-án a Székesfehérvári Kodály Gimnázium tanulóinak lehetőségük nyílt részt venni az Operaház új bemutatójának főpróbáján a Fonódás Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0537. azonosítószámú pályázatban, a "Művészbejáró" témanapok keretében.

Fata Ilona és Raitsits Tivadar szervező tanárokat kértük meg, meséljék el, mit láttak a tanulókkal:

"Az Operaház először 1930-ban tűzte műsorára az 1790-ben született Mozart-darabot. A Cosí fan tutte c. operát Ókovács Szilveszter meghívására Jiří Menzel rendezte, a főbb szerepeket Celeng Mária, Balga Gabriella, Szigetvári Dávid és Haja Zsolt énekelte. A vígoperát rendező Jiří Menzel letisztult koncepcióval közelített a műhöz: az előadás központjába a zenét állította, a főszereplőket természetes játékra buzdította; arra törekedett, hogy az opera életörömöt sugározzon.

A Mozart-mű librettója látszólag egyszerű történetet mesél el, ugyanakkor témája nagyon mély és aktuális: emberi viszonyokat vizsgál, egymástól elidegenedő párokat és felszínes érzelmeket.

Azt est főszereplője valóban a zene volt. A hat fiatal énekes természetes játékkal és igen nagy szakmai tudással jelenítette meg az opera szereplőit. Különösen Fiordiligi és Guglielmo nyerte el a közönség és egyben diákjaink tetszését. Az operában központi szerepet betöltő Despina alkja is tökéletes megformálást nyert.

Az opera díszlete, Zöldi Z. Gergely munkája figyelemfelkeltő, ugyanakkor a rendezéssel összhangban letisztult és egyszerű volt. Zimula Sylvia Hanáková jelmezei rokokó stílust idézve időtlenné stilizálódtak.

Ének-zenei tanulmányokat folytató diákjaink élvezték a csodálatos Mozart-zenét, az Operaházat, a könnyed, ugyanakkor művészi élvezetekben gazdag estét."Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk