MESTERSÉGEK HÁZA

Velencei csipkék, csipkeékszerek

2012. július 14., 11:24 | MMK | K. G.

A modern csipkekészítő technikákkal ismerkedtek az immár 19. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét résztvevői a Művészetek Házában. Az ország minden részéből érkezett tucatnyi mester a velencei fonatok, a különféle velencei csipkevariációk készítését gyakorolta, csipke és papír kombinációjával alkotott különleges díszeket, ékszereket.

A Fejér Megyei Művelődési Központ Csipkebokor szakkörének szakmai továbbképző hetének meghívott szakmai vezetője Gervai Mária népi iparművész, művészeti vezetője pedig Gergő Katalin, a Csipkebokor szakkör vezetője volt.

A tábor első napján a tavalyi táborban készített alkotásokból rendeztek kiállítást, hiszen az alkotók egymástól is sokat tanulhatnak, illetve a munkák elemzése sok hasznos információval szolgálhat a további alkotói munkájukhoz.

A csipkevariációk számtalan változatának köszönhetően Székesfehérváron minden évben új és új mintákkal találkozhatnak a csipkével dolgozó szakemberek. A csipkekészítők az egy hét alatt megismerkedhettek a virág és levél vertcsipke-mintakincs feldolgozásával, a velencei fonat variálhatóságával, a csipkefüggők készítésével, a csipke és a papír kombinációjával.

Az idei év szakmai képzésének egyik fő mottója az új utak keresése, hogy a mai divatban, a lakáskultúrában és öltözködésben is alkalmazható legyen a csipke. Ki gondolná, hogy a régi, hagyományos motívumok segítségével modern csipkeékszereket lehet készíteni, nyakékeket, fülbevalókat?

Egy kis különleges programmal is kedveskedtünk a tábor résztvevőinek: emlékszöget ütöttek be a Mesterségek Háza udvarán található vastuskóba. A régi időkben a tanuló kézművesek, iparosok szöget vertek be emlékül minden olyan város vastuskójába, ahol megfordultak abból a célból, hogy kitanuljanak egy mesterséget.

A hét nagyon gyorsan eltelt. Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy Székesfehérváron a Fehérvári Csipkehét létre jöhetett - jövőre is tervezzük a jubileumi, XX. Csipkehét megvalósítását.


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk