HÍREK

XXI. Fehérvári Csipkehét

2014. július 15., 22:45 | MMK | K. G.

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága szervezésében a Fejér Megyei Művelődési Központban XXI. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét alkotótábor résztvevői a bányavárosok - Hont vármegye - vidékének csipkéivel ismerkedtek meg. Az ország minden részéből érkezett tucatnyi mester az eredeti antik csipkeminták segítségével a felvidéki honti csipkevariációk készítését gyakorolta.

A csipkeverő szakmai továbbképzőhét meghívott szakmai vezetője Kárpáti Veronika csipkeverő volt.

A tábor első napján a tavalyi táborban készített alkotásokból rendeztek kiállítást, hiszen az alkotók egymástól is sokat tanulhatnak, illetve a munkák elemzése sok hasznos információval szolgálhat.


A tábor résztvevői


A csipkevariációk számtalan változatának köszönhetően Székesfehérváron minden évben új és új mintákkal találkozhatnak a csipkével dolgozó szakemberek. A csipkekészítők az egy hét alatt megismerkedhettek a bányai csipkék, a bányavárosok - Besztercebánya környéke, Körmöcbánya, Selmecbánya, Észak-Szlovákiai Sóbánya - vidékének csipkéivel, valamint a Hont vármegye különleges csipkéivel. A honti csipke sajátos elemeket vitt a népi kultúrába mind az alapanyagát, mind az elkészítés módját illetően, mivel kevés letűzést alkalmaztak a készítése során.

A csipkék elkészítésének technikai nehézsége nem riasztotta el az új jelentkezőket sem, mivel idén új, a csipkeverés iránt érdeklődő kezdő csipkeverők is jelentkeztek a kézműves alkotóhétre.

Különleges szakmai programot is szerveztünk a tábor résztvevőinek: megtekintettük a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum tanulmányi raktárat a RAK-TÁR-LAT-ot és a raktárfiókjaiban található csipkekincseket is. Gyönyörű XVI-XVIII. századi fémfonalas csipkéket, textilcsodákat mutatott a raktári gyűjteményből Egervári Márta textil-bőr restaurátor, mb. műtárgyvédelmi osztályvezető. A történeti gyűjtemény textiltárgyainak törzsanyagát katonai egyenruhák és kiegészítőik, polgári viseletek és lakástextilek képezték. Természetesen a csipkeverő asszonyokat elsősorban a viseleteken és a lakástextileken található csipkekincsek érdekelték. A hét nagyon gyorsan eltelt. Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy Székesfehérváron a Fehérvári Csipkehét létre jöhetett - jövőre is tervezzük a XXII. Csipkehét megvalósítását. A jövő év alkotótáborának szakmai terve a katolikus és a református csipke minták technikai bemutatása.

A tábor megvalósulását a NKA Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatta.Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk