HÍREK

Egyházi csipkekincseink

2015. július 05., 23:59 | MMK | K. G., fotó: Sz. E.

A Művészetek Háza és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága szervezésében XXII. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét alkotótábor résztvevői az egyházi textíliákon található csipkékkel ismerkedtek meg. Az ország minden részéből érkezett tucatnyi mester június utolsó hetében az eredeti antik csipkeminták segítségével gyakorolta a keresztelői és a liturgikus öltözeteken található csipkék készítését.

A csipkeverő szakmai hét meghívott vezetője Kárpáti Veronika csipkeverő volt.

A tábor első napjától a tavalyi és a tavalyelőtti táborban készített alkotásokból kisebb kiállítást fogadta az érdeklődőket.


A csipkék elkészítésének technikai nehézsége nem riasztotta el az új jelentkezőket sem, idén is vártuk a csipkeverés iránt érdeklődő kezdő csipkeverőket. Számukra külön programmal és technikai alapismeretek tanításával, a csipkekészítés alapismereteinek oktatásával kezdtük az alkotóhetet.

A csipkevariációk számtalan változatának köszönhetően Székesfehérváron minden évben új és új mintákkal találkozhatnak a csipkével dolgozó szakemberek. A csipkekészítők és a gyakorlattal rendelkező jelentkezők az egyhetes képzés alatt megismerkedhettek az egyházi viseleteken és a keresztelőkön használt díszes keresztelői ruhák csipkedíszítéseivel.

Különleges szakmai programot is szerveztünk a tábor résztvevőinek: megtekinthették a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum raktáraiban található csipkekincseket. Gyönyörű XVIII-XIX. századi fémfonalas csipkéket, textilcsodákat mutatott a raktári gyűjteményből Smohay András, a múzeum igazgatója. Ezt követően a múzeumban megtekintettük a Szentek titkai című időszaki kiállítást, valamint a szentmise kellékeit és tárgyait bemutató tárlatot is.


A hét nagyon gyorsan eltelt. Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy a Fehérvári Csipkehét létrejöhetett - jövőre is tervezzük a XXIII. Csipkehét megvalósítását és a következő alkotótáborra is különleges szakmai programot kínálunk kezdőknek és haladóknak egyaránt.

A tábor megvalósulását a NKA Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatta.
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk