HÍREK

A sváb csipkék

2017. július 04., 01:02 | MMK | K. G.

A Művészetek Háza, a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a M-ART szervezésében XXIV. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét alkotótáboron résztvevők a sváb csipkék variációival ismerkedtek meg.

A tábor első napjától a tavalyi és a tavalyelőtti táborban készített alkotásokból kisebb kiállítás fogadta az érdeklődőket. A tárlaton szebbnél szebb csipke virágok voltak láthatók kitűzőnek, nyakéknek, vagy modern táska díszeként feldolgozva.

A csipkevariációk számtalan változatának köszönhetően Székesfehérváron minden évben új és új mintákkal találkozhatnak a csipkével dolgozó szakemberek. A csipkekészítők és a gyakorlattal rendelkező jelentkezők az egyhetes képzés alatt megismerkedhettek a tábort vezető Kárpáti Veronika gyűjtésével, a Magyarországon élő sváb nemzetiségi csipkedíszítés gyakorlati, technikai variációival.

A szakmai tábor alatt változatos egyéb programokat is szerveztünk a résztvevők számára: június 28-án Varró János népzenész tartott szakmai előadást Fejér megye népzenei kincseiből, valamint a helyi értékeinket bemutatva gasztronómiai kóstolót is szerveztünk.

A hét nagyon gyorsan eltelt. Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy a Fehérvári Csipkehét létrejöhetett. Jövőre tervezzük a XXV. Csipkehét megvalósítását és a következő alkotótáborra is különleges szakmai programot kínálunk kezdőknek és haladóknak egyaránt.

A tábor megvalósulását a NKA Népművészet Kollégiuma támogatta.

 

Programok

Fehérvári Gyermek Fafaragó Alkotótábor

2017. augusztus 21. (hétfő) 00:00
- 2017. augusztus 25.

Mesterségek Háza

Csókos Varga Györgyi és Csákvári Nagy Lajos kiállítása

2017. szeptember 6. (szerda) 17:00
- 2017. szeptember 29.

N?vészetek Háza, kiállítóterem

Világjelek

2017. október 4. (szerda) 17:00
- 2017. október 29.

M?vészetek Háza, kiállítóterem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk