HÍREK

„A kísérletező ember”

2017. szeptember 14., 00:25 | MMK | K. G., fotó: L. M.

Csókos Varga Györgyi és Csákvári Nagy Lajos festőművészek alkotásaiból nyílt emlékkiállítás szeptember 13-án a Művészetek Házában. A szeptember 29-ig látogatható tárlatot a művész házaspár családtagjai, barátai ajánlották a közönség figyelmébe.

A Fejér Megyei Művelődési Központ nevében Gonda Emma köszöntötte a megnyitón megjelent vendégeket és elmondta, hogy a két művész nagy hatással volt Fejér megye képző- és iparművészeti életére. Külön kiemelte, hogy intézményünkben Csókos Varga Györgyi nevéhez fűződik az első szövőműhely létrehozása is, mely évtizedek alatt igen nagynevű nép- és iparművészeket nevelt ki, akik maguk is oktatókká és mára helyi értékeink továbbadóivá váltak.


A Nagy család egy nagycsalád, melynek minden tagja neves képzőművész:
Csókos Varga Györgyi és Csákvári Nagy Lajos nyolc gyermeket nevelt fel


Csákvári Nagy Lajos (1923-2014) magyar festő és szobrászművész 1944?1950 között tanult a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Bernáth Aurél tanítványaként végzett festőszakon. Szobrászatot Ferenczy Bénitől, mozaikmesterséget Fónyi Gézától tanult. Feleségével, Csókos Varga Györgyi (1926-2012) Magyar Örökség-díjas képzőművésszel együtt az 1950-es évek elején Csákváron tanított, innen 1954-ben Etyekre költöztek át, nyolc gyermeküket nevelték fel.

A kiállítást Lucza Gyula építész ajánlotta a közönség figyelmébe, ő tolmácsolta Nagy Kolozs iparművész, a művész házaspár legidősebb fiának gondolatait is.

 

Kedves Vendégek!

Szeretném bemutatni a Csókos Varga Györgyi és Csákvári Nagy Lajos műveiből készült válogatást. Köszönöm az itt megjelent közönségnek az őszinte érdeklődést. Engedjék meg, hogy a most megnyíló kiállítás mottójaként választott "A kísérletező ember" kifejezést járjuk körül gondolatban. Itt idézném Nagy Kolozs, a legidősebb testvér visszaemlékezéseinek néhány sorát:

Tisztelt szüleim közvetlenül a második világháborút követően találkoztak egymással az akkor megújulóban lévő Képzőművészeti Főiskolán. Neves tanáraik Bernát Aurél festő, Ferenczy Béni szobrász és Fónyi Béla mozaikművész voltak.

Családunk 1950-ben költözött Budapestről Csákvárra, szüleim az ottani általános iskolába kaptak rajztanári állást. Hamar kiderült, hogy ebből a tevékenységből, valamint a festészetből nem lehet megélni. Apám elvállalt mindenféle művészeti vonatkozású munkát. Síremléket faragott márványból, olajfestményeket restaurált, fából is faragott népi ihletésű használati tárgyakat, boros kupákat, pásztor edényeket, állatfejes edényeket dió- és cseresznyefából egy idegenforgalmi cég számára.


Lucza Gyula építész tolmácsolta Nagy Kolozs iparművész gondolatait


Közben a festészetet sem hanyagolták el szüleim. Felváltva jártak ki a szabadba festőállványaikkal, festeni, rajzolni, munka után pedig a helybéli embereket rajzolták, akik befogadták, megszerették őket.

A kísérletezés tehát folytatódott.

1955-ben Csákvárról költözniük kellett, gyarapodott a család, szűknek bizonyult az ottani házunk, amit szolgálati lakásként kaptunk a községtől. Budapesthez közelebb költöztünk a több munka reményében.

Etyek községben tágabb volt a ház, mozaikműhelyt alakított ki apám. Sorra jöttek a megrendelések. Etyeken laktunk, amikor apám az akkor még létező belföldi repülőjárattal sürgősen elutazott az ország legtávolabbi városába. Ekkortájt bízták meg szüleinket több, Barcsay Jenő, volt tanáruk tervei alapján készítendő mozaik kivitelezésével. Ebben a munkába mi, gyermekek is részt vettünk, az ő felügyeletükkel.

Közben folytatódott az útkeresés, új anyagok újszerű felhasználásával. A hatvanas évek elején megjelenő műanyagok felhasználásával újszerű, izgalmas megjelenésű képekkel rukkoltak elő.

Apám, anyám fej-fej mellett, egymással szinte versenyezve alkották ezeket a műveket. Magyarországi viszonylatban elsőként zsűriztettek poliészter alapú festményeket.

A hatvanas-hetvenes évek idején széles körben elterjedt az érdeklődés a népi mesterségek iránt. A tárgyi emlékek, régiségek gyűjtése sok kutató és magánember szenvedélyévé vált. Szüleim is járták az országot, Erdélyben is gyűjtöttek. Gyűjtőútjaik során számtalan tárgyi emléket mentettek át az utókor számára.

Csákvárról és az Alföldről gyűjtötték, egyben rendszerezték is a régi fazekasság törékeny relikviáit. Helybéli idősektől, de Erdélyből és máshonnét is a népi szövés-fonás még éppen fellelhető eszközeit gyűjtötte egybe anyám türelemmel, szakértelemmel. Édesanyám kutató munkásága akkor vette kezdetét. Később tapasztalatait több könyv megírásával, kiadatásával tette közkincsé.

A imént elhangzott visszaemlékezés töredékesen idézi a művészházaspár életútját, magát az életművet már számos kiállítás mutatta be.


A megnyitót követően számos régi barát kért szót, köztük Molnár Miklós költő, festő, aki Csákvári Nagy Lajos munkásságát méltatva rámutatott arra, milyen belső erővel dolgozott a művész egy-egy alkotás elkészítésekor.

Ezt követően a művészházaspár barátja, Lajos János költő, festőművész saját versét mondta el.

Lajos János: Éberesztő

(örökség és tovább, tovább)

Hahó                                    A mindig csiszolandó minták

Hahó                                    Minták

Fakó                                     Örökkön lüktet Ő

Ébredezz                            Lüktet Ő

Ébresztő                             És dobáld

Üt az óra                             Dobáld

Tekintet Szó                      Életek virágából kötött

Árad rád                              Létezés menyasszonyi csokrát

Áras rád                              Csokrát               

Kristály koporsó               Ezt ki-ki most elkaphatja

Fedele kipattan                               Elkaphatja

Kipattan                              Mindenség smaragd szerkezetét

Repülj                                  Párjaként forgathatja

Repülj                                  Forgathatja

Le föl, föl le                        Szikráztatva csillagszóróvá

Le föl, föl le                        Csillagszóróvá

És Szórd

Szórd

 

 

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk