HÍREK

A legfontosabb szakmai kiadásokra költik a támogatást

2018. január 12., 07:51 | MMK | M. K.

A Csoóri Sándor Programot a népi kultúra támogatására indította a magyar kormány 2017-ben, a program kedvezményezettjei hazai amatőr néptáncegyüttesek, népdalkörök, népzenei csoportok, valamint határon túli magyar együttesek. A támogatás pályázat útján volt igényelhető az elmúlt év augusztusában, a döntéshozók a szakmai tanácsadó testületek javaslatát is figyelembe vették az összegek odaítélésekor.

Annak jártunk utána, hogy a Fejér megyében - támogatást elnyert - népzenei csoportok és dalkörök miként tervezik a támogatások felhasználását, melynek amúgy - a kiírásban és a pályázati szerződésekben is - nagyon szigorú szabályai vannak.

Általánosságban elmondható, hogy a támogatásra nagy szükségük van a csoportoknak, nagyon örültek a pályázati lehetőségnek és az elnyert összegnek. Szinte mindenki megfogalmazta, hogy nagyon várják, hogy a számlára (vagy a fenntartójukéra) meg is érkezzen a pénz, hiszen "fejben" már el is költötték.

 

Kákics Kulturális Egyesület, Székesfehérvár

A Kákics zenekar igen sokoldalú együttes, színpadi programjaik és táncházaik alkalmával rengeteg féle hangszert szólaltatnak meg. Műsoraikban a magyar nyelvterület zenéinek sokszínűsége a hangszerhasználatban is megmutatkozik. Az elnyert támogatásból is hangszereket fognak vásárolni.

 

Baka Dalkör, Nagylók

A dalkör tagjai a korábbiakban is sokat áldoztak a színpadi megjelenésre, a Csoóri programban elnyert összegből a tagok számára új, zsinóros mellény készül, s talán új ingeket is tudnak vásárolni. A támogatásból továbbá (tavasszal) egy szakmai továbbképzést szeretnének a dalosok számára, valamint szakkönyveket is vásárolnak. A pályázat beadásakor reménykedtek, hogy saját CD kiadására is nyernek egy bizonyos összeget, de erre most az elnyert támogatás nem ad lehetőséget.

 

Bakony Népzenei Együttes, Székesfehérvár

Az együttes tagjai műsoraikon táncos és zenés műsorszámokat is színpadra állítanak, ehhez eddig hiányzott a megfelelő népviselet, így a támogatásból népviseletet készíttetnek. Ha lesz még rá lehetőség, és megfelelően tudnak gazdálkodni, hangszereket is szeretnének vásárolni az elnyert összegből.

 

Aranydaru Dalkör, Nagyvenyim

Együttesük vezetője elmondta, hogy az elnyert támogatás összegéről, ahogy minden más - a dalkört érintő - kérdésről is közösen döntöttek. A pénzből ruhákat készíttetnek, reményeik szerint a pünkösdi dalostalálkozón májusban már az új öltözékben léphetnek színpadra.

 

Besnyői Népdalkör

A népdalkör tagjai kissé megfogyatkoztak az utóbbi időben, de így is sok felkérésnek tesznek eleget. A pályázaton elnyert támogatásból fellépő ruhát csináltatnak, mivel gyakran lépnek fel külső helyszínen, szabadtéri rendezvényeken, lehetőség szerint olyan viseletet választanak, melyben nem fáznak majd a dalos ajkú asszonyok. A támogatásból továbbképzésre is fordítanak, és néhány népzenei kiadványt is vásárolnak majd.

 

Élő Ősz Nyugdíjas Klub és Ködmön Citerazenekar

A dalosoknak és citerásoknak a korábbiakban nem volt egységes öltözéke. A támogatás összegét így most  ruhák vásárlására fordítják, hogy méltó módon állhassanak színpadra fellépéseiken.

 

Iglice Népdalkör, Dinnyés

A dalkör tagjai és vezetése nagyon nagy gondot fordítanak a szakmai fejlődésükre, így az elnyert támogatás egy részét oktatásukra, képzésükre fordítják majd. A támogatásból terveznek továbbá egy mezőföldi viseletet varratni tagjaiknak, ez eddig hiányzott a ruhatárukból.

 

Fonódás Kulturális Egyesület, Székesfehérvár

Az egyesület működteti a Szedtevette zenekart, akiket nagyon sok településen ismernek a megyében. Fő profiljuk a gyerekjátszó táncházak tartása óvodákban, iskolákban. Sok táncegyüttes szereti, ha ők kísérik őket a színpadon. A kapott támogatást szakmai fejlesztésükre és hangszerállományuk felújítására fogják használni

 

Pákozdi Kulturális Egyesület

A pákozdi népdalkör számára fellépő ruhát készíttetnek az elnyert támogatásból, egy kisebb hányadát pedig szakmai továbbképzésükre fordítják.

 

Ráckeresztúri BOR-ÁSZOK Dalárda

Részlet a Fejér Megyei Hírlap január 4-i cikkéből: "Augusztusban pályázatot adtunk be a Csoóri Sándor Program felhívására, jó hír, hogy éppen a napokban kaptuk meg az értesítést arról, hogy hatszázezer forint támogatást nyertünk. Végre új fellépőruhákat készíttethetünk, meghívott szakemberek segítségét is lesz lehetőségünk igénybe venni a továbbfejlődéshez, valamint egy mestercitera is belefér ebbe a keretbe."

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk