HÍREK

Jó évet zárt a Derkovits-kör

2015. december 08., 21:33 | MMK | L. M.

Megnyílt a Művészetek Házában működő Derkovits Képzőművészeti Kör hagyományos évzáró kiállítása. A tárlatot és az alkotókat Szentes Ottokár képzőművész, a kör vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe. A kiállítás december 31-ig, vasárnap és ünnepnapok kivételével 10-18 óráig látogatható az intézmény Nagy Ottó Sándor Galériájában.

Bevezetőjében Szentes Ottokár köszönetet mondott Kövics Erikának, az intézmény képzőművészeti referensének a kiállítás megrendezésében nyújtott segítségért és azért a munkáért is, amellyel oly régóta segíti a kör működését - Ottokár szerint Erika ma már a kör tagjának számít. Kövics Erika a méltatást megköszönve bejelentette, hogy egy pályázaton sikerült pénzt nyerni a kör jövő évi működéséhez, és azt is, hogy jövő ilyenkor, a következő évadzáró kiállításon már nem ő fog Ottokár mellett állni, ugyanis hamarosan nyugdíjba megy.


Szentes Ottokár és a Derkovits Képzőművészeti Kör


Ehhez a gondolathoz csatlakozva Szentes Ottokár is arról beszélt, hogy jövőre talán neki se kellene itt állnia, valaki másnak kellene megnyitni a kiállítást, hiszen nehéz évről évre újat mondania az állandó társaságról - bár mindig vannak új tagok, és a kiállított munkákon mindig felbukkannak új technikák, új megoldások. Azt is elárulta, hogy ezen a tárlaton a kör tagjainak képein túl egy meghívott vendég munkái is láthatóak: Várkonyi Gábor képzőművész a kör nyári táborának is vendége volt.

Aztán szokásához híven rögtönzött tárlatvezetést tartott a kiállításban, egyenként bemutatva, értékelve a kiállított képeket. És nem véletlenül említette az új technikákat: a mostani kiállításon a kör több tagja is felvonultatott olyan képeket, amelyeknek festés előtt különböző módszerekkel különleges textúrákat adtak, mintegy térhatásúvá téve a felületet. Az új megoldások tekintetében pedig felhívta a figyelmet egy-egy újfajta kompozícióra, kiemelési vagy egyszerűsítési fogásra.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk