HÍREK

Hatvanéves az alkotókör

2017. január 18., 23:47 | MMK | L. M.

Jubileumi tárlat nyílt a Művészetek Háza kiállítótermében: az alapításának hatvanadik évfordulóját ünneplő Derkovits Képzőművészeti Kör jelenlegi tagjai állították ki munkáikat.

A csoportos kiállítást Szentes Ottokár képzőművész, a kör vezetője, a kiállítás kurátora nyitotta meg. Beszédében felidézte az 1957 óta működő, Fejér megye legrégebbi és legrangosabb alkotókörének történetét. Mint mondta, Ballagó Imre székesfehérvári festőművész-tanár azzal a szándékkal alapította a kört, hogy egyrészt segítse azok felkészülését, akik a Képzőművészeti Főiskolán kívántak továbbtanulni, másrészt beavassa a grafika, a festészet titkaiba azokat, akik csupán a maguk és szűkebb környezetük örömére kívántak alkotni.


A csoport legtöbb tagja jelen volt a megnyitón


Ballagó Imre nyugalomba vonulása után a közelmúltban elhunyt Bujdosó Dénes, Hollandiából hazatelepült festőművész vállalta a Kör vezetését, 16 éve pedig Szentes Ottokár képzőművész vezeti a patinás alkotócsoportot. A kör tagjai közül többen jeles hivatásos művészek, tanárok lettek, sok amatőr rejtett tehetsége kibontakozhatott, és megteremtődött az a közösség, amelynek jó részese lenni, ahol élvezet és öröm a tanulás.


Szentes Ottokár szokása szerint tárlatvezetést is tartott a változatos technikájú és témájú 35 mű között, amelyeket ezúttal nem a kör korábbi csoportos tárlatain megszokott formában, alkotóként csoportosítva, hanem témák szerint rendezve láthatunk. A képeknél megállva felhívta a figyelmet egy-egy érdekesebb technikai megoldásra, színkezelésre, kompozícióra.


Az akvarellek, olajképek, tusrajzok, vegyes technikával készült alkotások február 18-ig láthatók az intézmény nyitvatartási idejében, vasárnap kivételével 10-18 óráig. Aki a képek láttán maga is kipróbálná magát ezen a művészeti területen, a kör tagjai örömmel invitálják soraikba.

 

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk