SZAKMAI HÍREK

Népdalkörvezetők szakmai továbbképzése

2010. december 10., 19:57 | MMK | Gonda Emma

A Fejér megyében működő népdalkörök vezetőit és tagjait szakmai napra várta a Fejér Megyei Művelődési Központ 2010. december 4-én (szombaton) 10.00-15.00 óráig a Dinnyési Turisztikai és Hagyományőrző Központba.


Az Iglice Népdalkör dalcsokorral érkezett

A programon több mint ötven érdeklődő vett részt, ők a megye nyugdíjas egyesületeinek, klubjainak dalköreit, a településeik népdalköreit, citerazenekarait képviselték.

Kislángi, dunaújvárosi, fehérvárcsurgói, igari, abai, fehérvái, úrhidai, lepsényi, vajtai, perkátai, pentelei, velencei, csóri, magyaralmási, móri énekesek élvezhették a dinnyési házigazdák vendégszeretetét.

A dinnyési Iglice Népdalkör 2010. június 6-án a Fejér Megyei Művelődési Központ által szervezett Térségi és Országos Népzenei Minősítőn még csak térségi kategóriában kérhette minősítését. Az itt szerzett. "Kiváló" minősítésükkel neveztek be a 2010. október 2-án megrendezett XVI. Térségi és Országos Népzenei Minősítőre Szeged-Szőregen. Műsorukban elhangzott Pál István tereskei juhász nótáiból összeállított, dudával kísért dalcsokor nagy sikert aratott, és az Országos Arany minősítés mellett Aranypáva Díjjal is jutalmazták őket.

Ezzel a dalcsokorral kedveskedtek a program megnyitásaként a házigazdák a résztvevőknek.


Varró János

A szakmai nap előadója Varró János, a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára előadásában több kérdést is összefoglalt.

Szó volt a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetségének (KÓTA) népzenei minősítő rendszeréről, a produkciók összeállításának és elbírálásának kérdéseiről.

Az elméleti kérdések mellett jutott idő régebbi versenyeken, bemutatókon készült videó- felvételek megtekintésére, illetve arra is, hogy a résztvevők közösen megtanuljanak egy mezőföldi és egy karácsonyi dalcsokrot, elemezve az összeállítás és az előadás során felmerülő kérdéseket.

A dinnyési templom

A Turisztikai és Hagyományőrző Központ

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk