HÍREK

Dráma a Művészetek Házában

2016. november 28., 18:33 | MMK | P. A.

A Fejér Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap és az Országos Diákszínjátszó Egyesület támogatásával november 25-én, pénteken délután drámapedagógiai szakmai napot szervezett az érdeklődők számára.

Az intézmény évtizedek óta szolgál amatőr báb- és színjátszó találkozók helyszínéül, azonban ezeken az alkalmakon elsősorban a résztvevő csoportok bemutatkozása és minősítése a cél, és kevesebb idő jut a felkészítő tanároknak szóló szakmai értékelésre, tanácsadásra. A mostanihoz hasonló módszertani programok szervezésével szeretnénk segíteni a megyei iskolák pedagógusainak munkáját, és inspirálni őket az évenként megrendezett amatőr színjátszó találkozókra való nevezésre.


A pénteki program Róbert Júlia (dramaturg, író) előadásával kezdődött, ahol egy könnyed bemutatkozós játék után a dramaturgiai folyamatokról beszélgettek a résztvevők. "Hogyan lesz egy meséből jó színdarab?" Erre a kérdésre keresték a választ a jelenlevők Holle anyó meséjének feldolgozása során. A gyakorlati feladat elvégzéséhez kisebb csoportokra osztódtak a résztvevők, és az előadó segítségével elkészítették a mese színpadi adaptációját.

A programra jelentkezők többnyire pedagógusok, amatőr színjátszó csoportok vezetői voltak, de részt vettek olyanok is, akik még csak tervezik a jövőben színjátszó csoport alapítását.


A program második részében Komáromi Sándor (drámatanár, rendező) fogadta a jelenlevőket, akik kiegészültek a Tatabányai Árpád Gimnázium, az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola és a fehérvári Vasvári Pál Gimnázium diákjaival. A "élményalapú workshop"-ként meghirdetett program valóban nagy élmény volt a résztvevők számára, hiszen sokféle játékot ismertek meg és próbálhattak ki együtt a helyszínen.


Mint kiderült, az előadó, Komáromi Sándor is játékkal kezdi a próbát bemelegítésként a saját színjátszó csoportjaival (Teleszterion Színházi Műhely). Szerinte a játék segíti a felhalmozódott feszültség levezetését, a csoport összehangolódását, az agresszió kezelését stb. A mostani alkalom egy rövid bemutatkozás után ritmus gyakorlattal indult ? taps, mozdulatok és szöveg kombinálásával. Majd vicces fogójátékokkal ("maffia-fogó", "zombi-fogó", "veszett kutya-fogó") sikerült az összehangolódás.


Megismerhettünk dominancia-versengő játékokat is, de ezeket ritkábban használják a színjátszó csoportok, inkább a fogójátékokat részesítik előnyben a próbák során. Minden játék fejleszt valamit, és a megfelelő alkalmazáshoz a játék kiválasztásakor a csoportvezetőnek tudnia kell, hogy mi a célja a csoporttal. Megtudhattuk, hogy a játékok színházi gyakorlattá válnak nem direkt módon, és ez mind a csoport, mind a csoportvezető számára hasznos ismerettel szolgál a további munkához. A közel kétórás foglalkozás nagyszerű hangulatban telt, bár a résztvevők közül nem mindenki szállt be a fogójátékokba, voltak, akik csak megfigyelték az eseményeket, de ők is nagyon jól szórakoztak.

A kitöltött elégedettségi kérdőívek és a szóbeli visszajelzések alapján a program kiváló értékelést kapott, és a résztvevők érdeklődve várják a folytatást.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk