HÍREK

Éneklő Táncház

2015. április 27., 22:49 | MMK | P. A.

Az Alba Regia Táncegyesület jubileumi hete után sem volt pihenés a Táncházban, ezúttal az Éneklő Ifjúság székesfehérvári minősítőjén résztvevő kórusok zengték be a ház falait. A KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottságának felhívása alapján a Fejér Megyei Művelődési Központ idén is hirdetett minősítő koncerteket általános- és középiskolás kórusok részére.

Három időpont és két helyszín - Székesfehérvár és Dunaújváros - közül választhattak a kórusok, de dunaújvárosi jelentkezők híján végül csak Székesfehérváron sikerült megrendezni a koncertet, április 27-én. A 10 székesfehérvári kórus mellett idén először Százhalombattáról is érkezett minősülő énekkar, akik a műsorukat színesítve ritmusgyakorlatot is bemutattak, néptánc produkcióval kiegészítve.

A zsűri tagjai - a tavalyi minősítőkhöz hasonlóan - ezúttal is: Uhereczky Eszter, a Marczibányi Téri Kodály Iskola (Prima Junior díjas kórusának) karnagya, a Zeneakadémia gyakorlatvezető tanára, dr. Matos László, az MR Gyermekkórus vezető karnagya, illetve a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete főiskolai docense és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi adjunktusa, Tóth Péter Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja.

Célunk volt, hogy a zsűri egy év távlatában átfogó képet kapjon a kórusok és felkészítőik munkájáról. Így az értékelés kifejezetten "kórusra szabott", hiszen a zsűrinek már volt viszonyítási alapja a tavaly is szereplő kórusokról, és láthatta, hogy milyen irányba fejlődtek az előző évhez képest. A koncertek végén a felkészítő karnagyoknak lehetőségük volt a zsűritől személyes értékelést kérni, amit kivétel nélkül igénybe is vettek.

A Fejér Megyei Művelődési Központ elsősorban a közösségi eseményekre koncentrál, de nagyon fontosnak tartja, hogy az iskolán kívüli nevelési feladatokban is részt vegyen és olyan rendezvényeket szervezzen, melyek minőségi munkájukban segítik a fellépőket. A korábban módszertani intézményben a színvonalas produkciók létrejöttének érdekében máig fontos számunkra, hogy az általunk szervezett művészeti versenyek során az értékelés ne csak az eredményhirdetésből álljon. A személyes konzultáció során a zsűri elmondhatja az észrevételeit, és szakmai javaslatokat tesz, amit a felkészítő tanár a további munkája során hasznosítani tud.

Összességében mindhárom zsűri véleménye az volt, hogy a nap folyamán igényes produkciókat hallottak, és a tavalyi évhez képest határozottan pozitív a fejlődés. Erős volt az összhang kórus és karnagy között, és érezhető volt a magas felkészültség. A sok pozitív kritika mellett elhangzott még, hogy a zsűri tagjai szeretnék, ha a jövőben bátrabban választanának darabot a kórusok, és több kortárs zeneszerző műveit használnák fel a repertoárjukban. 

Bízunk benne, hogy az idei alkalom további szereplésre és minősülésre biztatott minden résztvevő kórust.

 

Az elért eredmények:

Legkisebbek kórusa (Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, kv: Polgár Zoltánné) A, ARANY DIPLOMÁVAL

Kicsinyek kórusa (Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, kv: Kapásné Lévai Edit) A, EZÜST

Bodzavirág Kórus (Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, kv: Násztorné Réczey Éva) B, ARANY

Zentai úti Általános Iskola Énekkara (Zentai úti Általános Iskola, Székesfehérvár, kv: Kukucska Márta) A, BRONZ

Teleki Blanka Gimnázium Egynemű Kara (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár, kv: Auth Ágnes) A, ARANY

Ciszter Gyermekkar (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár, kv: Radics Éva) B, ARANY

Teleki Blanka Gimnázium Fiú Kara (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár, kv: Auth Ágnes) A, ARANY DIPLOMÁVAL + ÉV KÓRUSA

Ciszter Vegyeskar (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár, kv: Radics Éva) B, ARANY

Pausa kamarakórus (Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, kv: Borbás Károly) A, ARANY DIPLOMÁVAL

Teleki Blanka Gimnázium Vegyes Kara (Teleki Blanka Gimnázium Székesfehérvár, kv: Auth Ágnes) A, ARANY DIPLOMÁVAL

Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyeskara (Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI, Székesfehérvár, kv: Mihály György) A, ARANY DIPLOMÁVAL + ORSZÁGOS DICSÉRŐ OKLEVÉL
Programok

„Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt”

2017. december 6. (szerda) 18:00
- 2017. december 31.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Újévi szokásaink

2017. december 14. (csütörtök) 09:00

Mesterségek Háza

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Mesterségek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk