KIÁLLÍTÁSOK

Élő népművészet

2010. július 10., 01:09 | MMK | Komendó Gabriella

Élő népművészet Közép-dunántúli Tárlata címmel nyílt kiállítás Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyei alkotók munkáiból. A népművészeti és népi iparművészeti alkotások a Fejér Megyei Művelődési Központ kiállítótermében volt látható 2010. május 28-tól június 30-ig.

A XV. Országos Élő Népművészeti Kiállítás Közép-du­nántúli Tárlatát az Oktatási és Kulturális Mi­nisztériummal, a Hagyományok Házával és a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együtt szerveztük. A tárlat fő célja az volt, hogy a tárgy­alkotó népművészeti formavilágából merítve, nap­ja­ink­ban is használható tárgyakat mutassunk be.

A régi kismesterségek valamennyi ága megjelent, többek között hímzések, gyöngyfűzők, fazekas munkák, szőttesek, komplett lakásberendezések, viseletek, csont- és fafaragások is láthatók voltak a kiállításon.

A tárlaton szereplő alkotásokat szakértőkből álló grémium minősítette, akik szerint az alkotások sokszínűek és változatosak voltak, és tükrözték a régió népművészeti hagyományát.

A kiállításra összesen 456 db alkotás érkezett, ebből
- Fejér megyéből 236 db,
- Komárom-Esztergom megyéből 46 db,
- Veszprém megyéből pedig 174 db.

A régióból országos kiállításra került összesen 211 db tárgy
- Fejér megyéből: 105 db,
- Komárom-Esztergom megyéből: 29 db,
- Veszprém megyéből: 77 db,

A regionális kiállításra javasoltak összesen: 146 db tárgy
- Fejér megyéből: 83 db,
- Komárom-Esztergom megyéből 14 db,
- Veszprém megyéből: 49 db.

81 db-ot pedig a zsűri kiállításra alkalmatlannak talált rossz anyagválasztás, technikai hibák és szerkesztésbeli aránytalanságok, nem megfelelő színhasználat, kivitelezés miatt:

- Fejér megyéből 48 db,
- Komárom-Esztergom megyéből 3 db,
- Veszprém megyéből 31 db.

A legnagyobb létszámban hímzés (104 db), fafaragás (93 db) és fazekas munkák (74 db) érkeztek.

A XV. Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás Közép Dunántúli Tárlata 2010. május 28-án óriási érdeklődés kíséretében ünnepélyes keretek között nyílt meg.

A kiállítást Lackovits Emőke, Veszprém megyei néprajzkutató, a zsűri tagja nyitotta meg, aki megnyitóbeszédében kiemelte: "A népművészet olyan hatalmas értékforrás Magyarországon, hogy annak az állami elemi, közép és nevelő, valamint a művészeti oktatás minden fajtájába való beleszövődése kívánatos. Ennek meg­va­ló­sí­tá­sá­hoz nagyban hozzájárultak/hozzájárulnak a népművészeti egyesületek és a tagságukat jelentő alkotóik. Itt és most, ezen a kiállításon egy régió, jelesen a Közép-dunántúli Régió három megyéjének: Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyék Népművészeti Egyesülete tagjainak, népművészeknek, népi iparművészeknek, népművészeti tárgyalkotóknak munkáiból láthatunk olyan válogatást, amely harmóniát sugároz, gyönyörűséget nyújt, hitet hirdet. Figyelmesen végignézve a tárlatot, rálelünk minden alkotó tehetségére, értelmére, ízlésére, érzelmeire, fáradozására egyaránt, de a klasszikus népi díszítőművészet jellegzetességeit ugyancsak észre kell vennünk valamennyiben."

A megnyitón a Fejér Megyei Művelődési Központ népdaléneklési szakkörét kértük fel, ők az alkalomhoz illő műsorukkal tették még látványosabbá a rendezvényt.

A szakkör TÁMOP 3.2.3-08/2 pályázat segítségével jött létre
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk