HÍREK

Aranydiplomás kórusok

2016. április 19., 23:12 | MMK |

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága felhívása alapján a Fejér Megyei Művelődési Központ 2016. április 19-én Székesfehérváron Éneklő Ifjúság hangversenyt hirdetett a megye általános és középiskolásai részére.

A középiskolásokból álló kórusoknak lehetőségük volt április 9-én Dunaújvárosban is minősülniük az Éneklő Ifjúság keretein belül. Ezen az alkalmon a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Pocsai Mária) arany fokozatot nyert, valamint a zsűri javaslata alapján részt vehetett a Fejér Megyei Diáknapok záró eseményén, az ünnepi gálán is.

A székesfehérvári eseményre 9 kórus jelentkezett, és közülük 8 kérte minősítését "A" vagy "B" kategóriában. Az "A" típusú minősítés szerint a jelentkező kórusoknak változatos stílusokból, változatos karakterű kórusműveket kell énekelni, min. 8, max. 15 perc terjedelemben. "B" típus esetén a műsoridő min. 5, max. 12 perc, és ezen belül három kategóriában  - népdal, kórus és egyházi ének - lehet minősülniük a kórusnak.


Az Év Kórusa: a Teleki Blanka Gimnázium Fiú Kara


A szakmai zsűri tagjai: Dr. Uhereczky Eszter, a Marczibányi Téri Kodály Iskola (Prima Junior díjas kórusának) karnagya, főiskolai docens, Dr. Matos László, az MR Gyermekkórus vezető karnagya, főiskolai docens, Dr. Tóth Péter Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja.

A ma fellépő kórusoktól igen sokszínű műveket hallhattunk - a népdaloktól kezdve a Beatles-szerzeményig szinte minden stílus megtalálható volt a repertoárokban. A zsűri véleménye szerint nem szabad feladniuk a kórusvezetőknek ezt a fajta lelkesedésüket, amivel ennyi gyermeket ilyen szép éneklésre bírnak. A zsűri külön dicséretben részesítette Auth Ágnest, a Teleki Blanka Gimnázium kórusainak karnagyát, akinek töretlen munkája révén évről évre kiemelkedően teljesítenek az általa felkészített kórusok. Az "Év Kórusa" címet idén is a Teleki Blanka Gimnázium Fiú Kara nyerte, az "Országos Dicsérő Oklevelet" a Polgár Zoltánné által vezetett Legkisebbek Kórusa kapta.

 

Az eredmények:

 

Legkisebbek kórusa (Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, kv: Polgár Zoltánné) A, ARANY DIPLOMÁVAL + "Országos Dicsérő oklevél"

Kossuth Iskola Kicsinyek Kórusa (Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola, kv: Molnárné Rádl Margit) nem kért minősítést

Zentai úti Általános Iskola Énekkara (Zentai úti Általános Iskola, Székesfehérvár, kv: Csikós-Árky Brigitta) A, EZÜST

Mészöly kórus (Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola kv: Szénásiné Szabó Marianna) B, BRONZ

Ciszterci Gyerekkar (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár, kv: Radics Éva) B, ARANY

Teleki Blanka Gimnázium Egynemű Kara (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár, kv: Auth Ágnes) A, EZÜST

Teleki Blanka Gimnázium Fiú Kara (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár, kv: Auth Ágnes) A, ARANY DIPLOMÁVAL + ÉV KÓRUSA

Ciszterci Vegyeskar (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár, kv: Radics Éva) B, EZÜST

Teleki Blanka Gimnázium Vegyes Kara (Teleki Blanka Gimnázium, Székesfehérvár, kv: Auth Ágnes) A, ARANY

 
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk