HÍREK

A zene mindenkié - Éneklő Ifjúság a Táncházban

2017. április 18., 22:26 | MMK |

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága felhívása alapján a Fejér Megyei Művelődési Központ 2017. április 6-án Székesfehérváron Éneklő Ifjúság hangversenyt rendezett a megye általános és középiskolásai részére.

Nem véletlenül Kodály Zoltán egyik gondolata a címe az esemény beszámolójának, hiszen a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, akadémikus halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója alkalmából 2017-ben Kodály-emlékévet tartanak. A Kodály-módszer világszerte ismert a zeneoktatás területén, 2016. óta pedig az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szerepel.


Kodály zenepedagógiájának alapja az éneklés, és a csoportos éneklés különösen nagy szerepet töltött be a zeneszerző munkásságában. Pedagógiai tevékenysége során sokat tett a magyar amatőr kórusmozgalom megújításáért. A zeneszerző célja egész életében az volt, hogy a zenét mindenkihez eljuttassa.

Kodály törekvéseinek sikerességét ezen az eseményen is megtapasztalhattuk a székesfehérvári Táncházban, ahol 6 minősülő kórus műsorát hallgathatta végig a zsűri és az érdeklődők. Most először nem vett részt zenei tagozatos iskola a minősítő hangversenyen, azonban nem éreztük ezt a hiányt, hiszen a nap folyamán bemutatkozó kórusok mindegyike színvonalasan szerepelt. Mindez kiderült az eredményekből is:

Ciszterci Gyermekkar - Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár
Karvezető: Radics Éva
Arany

Zentai úti Általános Iskola Gyermekkara - Zentai Úti Általános Iskola, Székesfehérvár
Karvezető: Csikós-Árky Brigitta
Bronz

Teleki Blanka Gimnázium Egynemű Kara - Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Székesfehérvár
Karvezető: Auth Ágnes
Ezüst

Ciszterci Vegyeskar -  Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár
Karvezető: Radics Éva
Ezüst

Teleki Blanka Gimnázium Fiú Kara - Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Székesfehérvár
Karvezető: Auth Ágnes
Arany Diplomával

Teleki Blanka Gimnázium Vegyes Kara - Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Székesfehérvár
Karvezető: Auth Ágnes
Arany Diplomával + Év Kórusa


A zsűri tagjai: Dr. Bárd Judit ARTISJUS-díjas pedagógus, a Vas Lajos Kórus karnagya, a Pilisborosjenői Gyermekkar karnagya, a KÓTA Felnőtt Énekkari Bizottságának elnöke; Gyombolai Bálint, a Vörösmarty Leánykar karnagya, a Kecskeméti Kodály Intézet tanára, Lantos Rezső-díjas karnagy; Sándor Bence, a Debreceni Egyetem tanára, a Vox Humana Énekkar karnagya, a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar alapítója és vezetője.

A középiskolásokból álló kórusoknak lehetőségük volt az intézmény összművészeti rendezvényén, a Fejér Megyei Diáknapok keretin belül is minősülniük az Éneklő Ifjúság szempontjai szerint április 1-jén.

 

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk