HÍREK

Emlékérmet adtak ki Ybl Miklósról az éremgyűjtők

2014. május 11., 23:01 | ÖKK |

A Művészetek Házában nyitották meg ma délelőtt a XXIX. Alba Regia Éremgyűjtő Találkozót. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének hagyományos májusi programján bemutatták a "Fehérvári nagyjaink" éremsorozat második darabját, az Ybl Miklós-emlékérmet, amellyel a 200 éve Székesfehérváron született neves építész előtt tiszteleg a szervezet és a város.

A numizmatikai börze, egyben a kiállítás első napján díjakat is átadtak, elismerésben részesült többek között Cser-Palkovics András polgármester a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének támogatásáért. A május 17-ig nyitva tartó kiállításra - az előző évekhez hasonlóan - ezúttal is sok látogatót várnak szervezők.


A numizmatikát szerető, tisztelő és művelő polgárok 1969-ben alapították meg a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetét. A tagok fontos feladatuknak tekintik, hogy óvják, és a társadalommal megismertessék Székesfehérvár, Fejér megye és Magyarország numizmatikai, kulturális értékeit. A szervezet minden év május második vasárnapján országos éremgyűjtő találkozót tart, melyen kiállítás keretében mutatja be az éppen aktuális történelmi, kulturális évfordulókhoz köthető numizmatikai anyagot. Minden ilyen eseményen a témában jártas, neves szakember tart előadást, valamint az egyesület érmet is kiad az adott esztendő jeles évfordulóihoz kötődően.

A tradicionális XXIX. Alba Regia Éremgyűjtő Találkozó ma délelőtt szabad éremcserével és vásárral kezdődött a Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában. A mintegy száz asztalon kirakott anyagban szerepeltek forgalmi, szükség- és emlékpénzek az ókori kezdetektől napjainkig, vert és öntött emlékérmek, jelvények, bárcák, zsetonok, kitüntetések és papírpénzek. Ugyanitt láthatóak voltak képeslapok, naptárak, oklevelek, illetve a numizmatikára és egyéb történelmi segédtudományokra (heraldika, genealógia, archontológia) épülő szakirodalmi kiadványok, katonai emléktárgyak. A nyitó napon a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének szinte mind az ötven tagja megjelent, a MÉE központja és más helyi szervezetek részéről száznál többen jöttek el, valamint a tagsággal nem rendelkező fehérvári lakosok is szép számmal érdeklődtek a rendezvény iránt, a látogatók összlétszáma mintegy négyszáz fő volt.

Az idei találkozó történelmi apropóját adta az Ybl Bicentenárium, Ybl Miklós neves építész születésének 200. évfordulója. Az Éremgyűjtő Találkozó keretében bemutatták az Ybl Miklós-emlékérmet, melyet a "Fehérvár nagyjaink" sorozat második tagjaként bocsátott ki a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezete. A 2013-as Szent István Emlékévben, a Csitáry G. Emil- és Hóman Bálint-emlékérem kiadásával kezdődött sorozat Székesfehérvár egykori polgárait mutatja be, akik kimagaslóan sokat tettek a városért, annak fejlődéséért. A sorozat második darabjával a 200 éve született Ybl Miklósnak, az egyik legismertebb magyar építésznek állítottak emléket. A Nemzeti Kulturális Alap és Székesfehérvár Önkormányzata támogatásával kiadott érmet Fritz Mihály szobrászművész és Szabó Géza ötvösmester alkották meg, átmérője 42,5 mm, súlya 33,6 gramm, anyaga pedig 925-ös finomságú ezüst, illetve bronz. Ybl Miklós életútját, munkásságát és az Ybl Miklós-emlékérmet Igari Antal, a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke mutatta be egy előadás keretében.

A 9 órakor kezdődött megnyitón köszöntőt mondott Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Elhangzott: elkötelezettség, hozzáértés, alázat és lelkesedés jellemzi a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének munkáját, melynek során nagy hangsúlyt helyeznek azokra a történelmi jelentőségű évfordulókra, eseményekre, melyek adott esztendőben meghatározzák közös értékeinket. A polgármester köszönetet mondott a 2013-as Szent István Emlékévben kiadott Csitáry G. Emil- és Hóman Bálint-emlékéremért, valamint megköszönte az Ybl Miklós-emlékérem kibocsátását. Mint mondta: az Ybl Bicentenárium kapcsán Székesfehérváron nagyon sok kezdeményezés indult, melyek kiemelkedő pontja az éremkiadás.

Ugyancsak köszöntötte a rendezvényt Török Pál, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke, aki rövid áttekintést adott a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének több mint negyedszázados múltjáról, tevékenységéről. Mint mondta: kézenfekvő volt, hogy az idei emlékérem kibocsátás Ybl Miklóshoz kötődjön, akinek építészeti alkotásai szerte az országban megtalálhatóak, és akinek munkája nélkül a mai Budapest elképzelhetetlen lenne. Ybl Miklóshoz számos olyan épület kötődik, amelyek máig őrzik a XIX. századi főváros hangulatát.

A találkozó megnyitóján elismeréseket adtak át Ulcz Miklós, a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezete titkárának méltató szavai mellett.
- Ereky Alfonz kitüntető ezüst jutalomérmet kaptak munkájuk elismeréseként Balogh Endre és Gáspár András, a helyi szervezet tagjai.
- Ereky Alfonz ezüstözött jutalomérmet vett át a Fejér megyei szervezet munkájának támogatásáért Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, továbbá Hajdú Béla, a Csongrád megyei szervezet titkára.
- A MÉE által alapított, de a helyi szervezetek által adományozott Széchényi Ferenc bronz jutalomérmet kapott Bakos Ferenc és Molnár Norbert, a Fejér megyei szervezet tagjai.
- A Fejér megyei szervezet munkájának segítéséért, szakmai támogatásáért Ybl Miklós-emlékéremmel jutalmazták Csutiné Schleer Erzsébet építészt.

A Művészetek Háza kiállítótermében nyitották meg az éremkiállítást, ahol Magyar István tárlatrendező tartott vezetést. A kiállítás több témát is feldolgoz, érinti többek között Ybl Miklós munkásságát, a róla készült érem verésének dokumentumait, az építészet és a numizmatika kapcsolatát, a 100 éve kezdődött "Nagy háborút", valamint az 1848-49-es szabadságharc vértanúit. A kiállítás május 17-ig, naponta 10-18 óra között tekinthető meg.Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk