CIVIL HÍREK

Pásztorfaragó szakkör Iváncsán

2014. január 16., 19:51 | MMK |

A település ifjúsági kultúrájának fejlesztése érdekében intenzív népművészeti kézműves szakkört szerveztünk Iváncsán.
 
Havi egy alkalommal szervezett pásztorfaragó szakköri foglalkozásokat Iváncsán a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága a TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0369 Megyejáró kreativitás című projektjének keretében. A foglalkozásokon fontosnak tartottuk, hogy a fiatalok a csoportos alkotómunka közben a szakkörvezetők segítségével megismerjék a magyar motívumok nyelvezetét, a tárgyalkotó népművészet gazdagságát. Foglalkozásainkra felsős, 6. és 7. osztályos fiúk és nagyobb létszámban lányok jelentkeztek. Az oktató Láng György fafaragómester volt.

A foglalkozások célja a helyi népművészet értékeinek bemutatása volt: a régen virágzó legeltetéses állattartás - a gulyás, a csikós, a juhász, a kanász szakmák - megismertetése.

Egykoron Magyarország egész területén virágzott a pásztorművészet, így Fejér megyében is. Ez a népművészeti ág elsősorban a pásztorkodás szerszámainak, a pásztorélet használati tárgyainak művészi megformálásában nyilvánul meg. A foglalkozáson résztvevők is olyan alapanyagokból dolgoztak, melyekkel a pásztorok dolgoztak régen.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk