HÍREK

Fehérvári gyermek fafaragó alkotótábor

2016. szeptember 09., 23:10 | MMK |

Fafaragó szaktábort hirdettünk Székesfehérváron, 13-16 éves fiatalok számára, olyan alkotóhetet, ahol szakemberektől speciális fafaragó fogásokat tanulhattak.

Az egyhetes alkotótábor szakmai vezetője Láng György szakoktató és Dr. Gulyás Antal faműves volt.

Az alkotótábor minden résztvevője készített magának faragókést, többen a tábor tagjai közül az első faragókésüket készítették el.

A pengét a sárbogárdi Révész Késes Műhely biztosította a tábor résztvevői számára.

Láng György fafaragó vezetésével a kopjafák népi motívumait tanulmányozták, a vésők használatát tanulhatták meg a résztvevők. A kopjafák díszítései régmúltunk népművészetének képi világát reprezentálják.

Kós Károly szerint "a fejfák bárkit tájékoztatnak a halott vérségi hovatartozásáról, neméről, életkoráról, vagyoni helyzetéről, foglalkozásáról. A kopjafák faragásának módja és alkalmazásának a szokása egyaránt a magyarok kereszténység előtti egyistenhitéből ered..."

Dr. Gulyás Antal szakoktató irányításával a tábor tagjai régi faanyagból gyermekjátékokat készítettek. Az egyhetes tábor alatt készült síp, guruló kistraktor, poháralátét, kard is a mester irányításával.

Idén nagyon érdeklődő, ügyes fiatal csapat alakult a jelentkezőkből. Ezért meghívtuk Sáricz Gyuláné fafaragót, sütemény-nyomófa készítőt is, hogy mutassa be a mézesek ütőfái készítésének módját. Az ügyesebbek még a móri kvircedli és macskapracli nyomófát is elkészítették.

Táborunkban 10 fő vett részt. Alkotóhetünk végén kiállítással búcsúztunk el a nyártól, bemutattuk, milyen szép alkotások születtek az egy hét alatt.
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk