KIÁLLÍTÁSOK

Fejér folt, színes foltokból

2011. május 07., 14:10 | fehervar.net | L. M., fotó: Göbölyös Imre

Fejér megyei foltvarrók, foltos közösségek alkotásaiból nyílt tárlat a Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza kiállítótermében. A hasznos, egyszersmind dekoratív munkákat felvonultató, "Fejér folt" című kiállítás május 29-ig tekinthető meg.


A kiállítást Szűcs Erzsébet nyitotta meg

Modern népművészetnek is nevezhetjük, de mindenképpen a nép- és iparművészet határán mozog a foltvarrás, amelynek egyre többen hódolnak hazánkban is. A mostani kiállításra a megye tucatnyi foltvarró köre hozott szebbnél szebb, ötletes és kreatív alkotásokat. Ágytakarók, faliképek, párnák, asztalterítől, táskák és megannyi használati és dísztárgy látható a tárlaton.

– Eredeténél fogva a foltvarrás célja újrahasznosítás volt, ami manapság nagyon divatos fogalom, de az itt látható munkák között nagyon kevés van jelen ebben a minőségben – hangúlyozta Szűcs Erzsébet művészettörténész, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény igazgatója, aki megnyitóbeszédében három kérdéskört járt körül: Mire jó a foltvarrás? Önmagán kívül mire hasonlít? Milyen a jó munka?

A kérdésekre a válaszokat keresve többek között megállapította, hogy a foltvarrás nemcsak a kézműves ügyesség fejlesztésére, hasznos "textiltárgyak" létrehozására jó, hanem kreatív közösségek építésre is, hiszen a lányok, asszonyok kisebb-nagyobb csapatokban dolgoznak, sok közös alkotást hoznak létre.

A kérdések közül talán legizgalmasabb a "mire hasonlít?" volt: Szűcs Erzsébet az ólomüveg-technika mellett az origamival is látott hasonlóságot, ami a kiállítást végigjárva valóban sok alkotásra igaz. "Jó munkaként" pedig azokat az alkotásokat csodálja, amelyek fantasztikus technikákkal valósítottak meg – legjobban azok a munkák fogták meg, ahol már maga a textil alapanyag is kézimunkával nyerte el a színét, mintáját.

A foltvarrás múltja és jelene


Használati és dísztárgyak egyaránt
készülnek ezzel a technikával

A foltvarrás századunk hetvenes éveiben indult világhódító útjára, illetve jött újra divatba. A közhiedelemmel – és a világszerte elterjedt patchwork-névvel – ellentétben nem amerikai eredetű: feltehetően a szövés feltalálása óta létezik, hiszen kezdetben, a kézi szövéssel készült kelmék minden darabja annyira értékes volt, hogy ezt semmiképpen sem lehetett veszni hagyni. Egyes feljegyzések szerint már Buddha idejében is készültek foltmunkák: a szegényebb emberek ugyanis csupán egy-egy foltnyi selymet tudtak Buddha szentélyének ajándékozni, amelyeket aztán egy nagyobb darabbá varrtak össze.

A későbbiekben elsősorban a meleg holmik – takarók, paplan, pufajka – készítéséhez tudtak ezen a módon mindenféle anyagmaradékokat felhasználni. Mivel ezek a tárgyak hétköznapi használatra készültek, általában nem új anyagokat, hanem régi, kopott ruhadarabok épen maradt részeit használták fel.

A 17-19. században Amerikában a bevándorló telepesek honosították meg a foltvarrást, és fokozatosan alakították ki a ma is használatos kompozíciók alapjait. Ezek alapegysége az úgynevezett blokk. Szinte minden munkán messziről fel lehet fedezni a négyzet alakú egységeket, amelyek egymás mellé varrva töltik ki a felületet és hoznak létre új kompozíciót. A blokkoknak tüneményes neveket adtak: vaskerítés, vasút, kettős forgó, bírósági lépcső, katedrális ablak, pehely, köpülő, gyümölcskosár, kunyhó. Hogy a férfiak se maradjanak ki: "kártyatrükk" és "részeg ember lépése" nevekre is kereszteltek blokkokat.

Ezeket a blokkokat minden amerikai háziasszony könnyen megvarrhatta otthon – természetesen kézzel, és apró öltésekkel –, aztán pedig összegyűltek az asszonyok, és közösen állították össze a nagy felületeket. Ezek az összejövetelek jó alkalmat adtak a tapasztalatcserére, pletykálkodásra, de a mindennapi problémákat is megbeszélhették egymással.


Szemet gyönyörkedtető alkotásokat
láthatunk

Lassan és fokozatosan egyedülálló kézműves-munka alakult ki ebből – olyannyira, hogy elvarázsolta az egész világot. Mivel könnyen és gyorsan, viszonylag olcsó alapanyagokból lehet értékes használati tárgyakat készíteni, ma már az egész világon elterjedt. Minden országnak, minden népnek megvan a saját technikája: a magyarban a népi díszítőművészet, a szűrrátétek világa éled újjá.

Magyarországon 1989-ben, a Magyar Foltvarró Céh megalakulásával indult el a foltvarró mozgalom. A céh ma mintegy ezer tagot számlál, és az évenkénti két országos kiállítás által egyre többen ismerhetik meg a foltvarrókat és munkáikat – az országos tárlatok mellett természetesen helyi és regionális tárlatokat is szerveznek. A Művészetek Házában május 29-ig látható kiállítást az intézmény foltvarró klubjának vezetője, Tolvajné Zalka Éva, és a ház képző- és iparművészeti referense, Kövics Erika rendezte.Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk