KÉPZÉSEINK

Filmklub az iskolában

2014. február 20., 22:31 | MMK |

Tisztelt Iskolaigazgatók, kedves Pedagógusok!

Szeretettel meghívjuk iskolájuk érdeklődő tanárait szakmai workshopunkra, melynek fókuszában az iskolai filmklubban rejlő pedagógiai lehetőségek, szakmai kihívások, a filmklubvezetés módszertani sajátosságai, a játékfilm, illetve a dokumentumfilm megismerésének különböző aspektusai állnak. A műhelymunka célja, hogy gyakorlati útmutatást adjon arra nézve, hogyan alakíthatjuk ki a filmklub-beszélgetések struktúráját; s emellett bemutatja az iskolai filmklub, illetve a filmes forrásokat használó órák lehetséges módszertani kereteit.

A workshop szakmai irányítói gyakorló filmbarátok, ill. filmklubszervezők: Farkas Edit, a budapesti Petőfi Sándor Gimnázium szaktanára, és Tajta Krisztina, a Magyar Filmklubok és Filmbarátok szövetségének munkatársa.

Az alkalomra iskolai filmklubvezetőket, szaktanárokat, filmklubvezetés előtt álló kollégákat, középiskolai diákokat és már felsőoktatási intézményben tanuló volt tanítványokat egyaránt várunk. Szívesen látunk mindenkit, akinek egyszerűen csak kedve van színesíteni a módszereit s a filmekkel élni az oktatás keretében. Az összejövetel elsősorban a középfokú tanintézetekhez kötődő klubok működését kívánja fejleszteni (12-18 évesek korosztálya).

Munkánk tárgya a filmvilág két markáns filmtípusa lesz: egy dokumentumfilm, valamint egy rövidebb játékfilm mentén modellezzük a középiskolai diákok számára szervezett filmklub vezetésének, beszélgetések moderálásának, filmek elemzésének stratégiáit.

A dokumentumfilmes szekcióban egy dokumentumfilmet dolgozunk fel együtt. Örülnénk, ha a csoporton belül különböző generációkkal találkozhatnánk, mert így gazdagabb lehetőségei nyílnak a film értelmezésének és egymás megismerésének is. Tehát bátran hozzák el jelenlegi és/vagy volt tanítványaikat is. A játékfilmes modul során a film megtekintését követően közös filmelemzésre és filmklubos moderálási helyzetek gyakorlására, valamint modellezésre kerül sor.

A workshop időpontja és helyszíne:

2014. március 28., péntek 9 - 16 óra között

Barátság mozi (Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.)

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a felhívás alatt található felületen.

Jelentkezési határidő: 2014. március 21., péntek 16 óra


Program

Szakmai workshop

Filmklub az iskolában

2014. március 28. (péntek)

9.00 - 9.30 Regisztráció és köszöntés

9.30 - 12.00 Délelőtti szekció

Dokumentumfilmes szekció Farkas Edit (Petőfi Sándor Gimnázium) vezetésével

Bevezető Farkas Edit

Filmnézés 30 perces színes, magyar dokumentumfilm

Műhelymunka 5-6 fős csoportokban (tanárok, egyetemisták, diákok) a látott film kérdőíves feldolgozása, prezentációja a többi csoporttal egy jó gyakorlat projekt során kidolgozott módszer segítségével

12.00 - 13.00 Ebédszünet

13.00 - 15.00 Délutáni szekció

Játékfilmes szekció Tajta Krisztina (Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége) vezetésével

Filmnézés 30 perces kisjátékfilm megtekintése

Műhelymunka Film alapján példák filmklubos beszélgetési struktúrák kialakításának, beszélgetés irányításának gyakorlatára, lehetséges módszertani keretek felvázolása

15.00 -15.15 Kávészünet

15.15 -16.00 Plenáris ülés és zárás

A szekcióvezetők összefoglalója, módszertanok felvázolása, résztvevők hozzászólásai


 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk