FEJÉR MEGYE

Dunaújvárosi Vegyeskar

Dunaújvárosi Vegyeskar a város egyik legrégibb művészeti együttese. A Dunaújvárosi Zenei Egye­sület tagja­ként komoly gondot fordít repertoárjának bővítésére és a próbák szakmai hatékonyságára. A  Dunaújvárosi Ve­gyes­kar 1952-ben ala­kult Székely Endre vezetésével. Több karnagy is dolgozott az együttes élén: Székely István, Szegediné Tóth Ildikó és 1992 óta Horváth Péter.

Az elmúlt években számos hagyományt teremtett az énekkar. Olyan oratorikus műveket szólaltatnak meg, melyek kevésbé ismertek az itthoni zenekedvelők körében, és kevesen vállalkoznak az előadásukra. Az együttes fő feladatának tekinti a már meglévő hagyományok megőrzését, új kapcsolatok teremtését, elsősorban a helyi zenekarral, ill. kamaraegyüttesekkel. De többször együtt dolgozott az Alba Regia Szimfonikus zenekarral, Drahos Sándor vezetésével és más szimfonikus zenekarokkal is.

Az együttes rendszeresen szervez kórustalálkozókat, kórustáborokat. Az énekkar az elmúlt 58 évben, folyamatos tevékenységével aktív részese volt a város közművelődési és zenei életének. A színvonalas bemutatók, az a capella és zenekari kísérettel előadott művek sokasága a folyamatos és rendszeres munka eredménye. Az énekkar repertoárja széles skálájú: a reneszánsz és a barokk darabokon keresztül a XX. század magyar és külföldi zeneszerzők műveit is magába foglalja. Az elmúlt közel hat évtizedben több mint 350 a capella művet és nem kevesebb mint 50 oratóriumot mutatott be a vegyeskar és ez is elegendő bizonyíték a kórus szakmai munkájának megismeréséhez.

A kórus a Dunaújvárosi Szimfonikus Zenekarral, és más városok zenekaraival kórusaival közösen rendszeresen előadott oratórikus műveket pl: Mozart Requiemje, Haydn: Nelson-miséje, Orff: Carmina Burana c. műve Kodály Székelyfonó-ja. De előadtak már ritkán hallható számos oratórikus művet pl: Che Rubini c-moll Requiemjét, Kodály Psalmus Hungaricusát és Budavári Te Deumát, Händel Sámson és Sándor ünnep c. oratóriumát, Rossini Stabat mater, Liszt: Koronázási miséjét, J Rutter: Mass of Children c. művét. 

A kórussal több kiváló szólista is dolgozott: Ambrus Ákos, Bátor Tamás, Bordás György, Daróczi Tamás, Derecskei Zsolt, Gregor József, Kincses Veronika, Kovács Pál, Lukács Éva, Magyar Róbert, Misura Zsuzsa, Pászthy Júlia, Rozsos István, Sipos Mariann, Takács Tamara.

A belföldi szereplések mellett többször szerepelt külföldön is az énekkar: az elmúlt években a külföldi kórusok meghívására Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Németországban és Olaszországban vendégszerepelt a kórus, ahol előadásaival a magyar kultúra és kórusmozgalom mellett Dunaújváros zenei életét is képviselte. Ebben az évben Erdélyben, Székelyföldön szereztek a közönségüknek boldog perceket.  A kórus a Sándor Frigyes Zeneiskola dísztermében dolgozik. A próbák eredményességét a közönségsikerek mellett a szakmai zsűri elismerése is igazolja. Az énekkar legutolsó minősítése HANGVERSENYKÓRUS Cum Laude. A kórus 1996. áprilisában több évtizedes kimagasló művészeti tevékenységéért elnyerte a Vasas Szakszervezet Művészeti Nívódíját. 

A Dunaújvárosi Vegyeskar karnagya Horváth Péter. A felsőfokú zenei tanulmányait az ELTE ének-zene - karvezetés szakán (Mindszenty Zsuzsa tanítványaként) végezte. Még főiskolásként a dunaújvárosi Móricz Zsigmond általános Iskolában fiúkórust alapított és vezetett. A Dunaújvárosi Vegyeskar szakmai vezetését 1992. októbere óta végzi, sikeresen.

 

A Dunaújvárosi Vegyeskar elérhetősége:

 

2400 Dunaújváros, Bartók Béla út 6/a

acserika@gmail.com

http://dunaujvarosivegyeskar.com/

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk