FEJÉR MEGYE

Signum Etyeki Kórusok Egyesülete

Megalakulásunk

A SIGNUM Etyeki Kórusok Egyesülete 2005. december 18-án alakult az 1990-es évtől fennálló Nőikarból és az ehhez 1997-től csatlakozó Vegyes Kamarakórusból. Célunk: a kórusok működésének segítése, fellépésekre, koncertekre való eljutásának támogatása, a folyamatos szakmai fejlődés elősegítése, valamint a falu és a környező kistérség kulturális és társadalmi eseményeinek színesítése.

 

A kórusvezetőnk és mi

Az egyesület tagjainak száma: 35, mely nem teljesen egyezik a kórusok létszámával, hiszen több fiatal is énekel velünk, akik nagykorúságuk elérése után csatlakoznak majd szervezetünkhöz. Mindkét kórus alapítása óta Magdó Ildikó a vezetője, így természetesen az egyesületnek is ő az elnöke. Magdó Ildikó karvezető Marosvásárhelyen szerezte zenetanári diplomáját, majd Kolozsvárott elvégezte a Zeneakadémiát is. 1988 óta él Etyeken. Néhány évig az Etyeki Általános Iskola zenetanára volt, ez idő alatt az általános iskola arany minősítésű gyermekkórussal büszkélkedhetett. Ezután az etyeki Művészeti Iskola alapító tanáraként dolgozott nyugdíjba vonulásáig, emellett alakította meg a női- illetve később a vegyeskart.

A kórusban meglehetősen jó a közösségi élet, a késői próbák ellenére jó hangulatban dolgozunk. Igyekszünk a próbákon kívül is minél többet együtt tartózkodni, gyakran jövünk össze egy-egy kórustagnál, vagy maradunk együtt próbák után. Másrészt a kórus "mozgékonyabb" tagjai különböző felelősségeket vállalnak, megosztván a karnaggyal a szervezői teendőket.

Mindkét kórus többszöri megmérettetés után a "FESZTIVÁLKÓRUS" minősítésig jutott el.

 

Repertoárunk

 A nagy magyar klasszikusokon (Bartók, Kodály) túl örömmel éneklünk a legkülönbözőbb zenetörténeti korok kórusműveiből, de szívesen fordulunk különböző népek zenéjéhez is, amit széles repertoárunk bizonyít.  

 

Fellépések, kapcsolatok

 A falu jeles ünnepein túl nemzetiségi napokon, népzenei gálákon is gyakran szerepelünk, és rendszeresen hívunk meg koncertjeinkre más kórusokat is: vendégünk volt már a biatorbágyi, alcsúti, kakucsi, csákvári, százhalombattai, illetve a tárnoki kórus is, de itt hallhattuk a francia Article Nou kórust Corrence-ból a Klingende Brücke nemzetközi énekes társaságot, vagy a San Diego-i Fesztiválkórust.  Mi is ellátogattunk több alkalommal határon túlra is, jártunk németországi testvérvárosunkban, Remshaldenben, Franciaországban, valamint Erdélyben több helyen is.

 

Támogatóink

Kórusaink a falu önkormányzatának teljes anyagi és erkölcsi támogatását élvezik. Emellett igen megtisztelőnek érezzük a falu lakosságának lelkes biztatását is fellépéseink alkalmával. Köszönjük!

 

Az utolsó évek legfontosabb eseményei

 A 2008/2009-es évad eseményeként  a kórus Szovátán és Marosvásárhelyen töltött egy májusi hétvégét, eleget téve a Marosvásárhelyi Vártemplom Psalmus kórusának  és vezetőjük, Kovács András meghívásának. A Vártemplomban adott koncerten kívül (mely előtt Tőkés László püspök úr hirdette az igét) énelektünk a  Szovátai Tavaszi Kórustalálkozón is, ahol bemutatkozó fellépésünk nagy sikert aratott.

A X. Nyárádszeredai Nemzetközi Kórustalálkozóra  kórusunk  2010 július 9-én utazott.  Vendéglátóink a szakmai rendezvény előtti napon egy gyönyörűséges székelyföldi illetve a régebben szászok által lakott területre vezető kirándulással ajándékoztak meg. Másnap délelőtt  a nyárádszeredai  református templomban adtuk első koncertünket, majd délután részt vettünk sok neves kórussal együtt   a Pálóczi Horváth Ádám születésének 250. évfordulója tiszteletére megrendezett  X. Nyárádszeredai Nemzetközi Kórustalálkozón. Minden kórustag számára meghatározó élményt nyújtott Erdély földjének, hangulatának, embereinek megismerése.    

 Nem unazkozott a Signum Kórusegyesület az év utolsó harmadában sem:

Augusztus 28-án a Nagyegyházai Hangistállóban énekeltünk kórustalálkozón Ribli Ilona meghívására. Ribli Ilona csellóművész, aki - férjével együtt - egy olyan koncerteket befogadó létesítményt  működtet,  ami egykor a Battyány gróf gazdasági épülete volt. Az istálló most az akusztika céljainak alárendelt  átalakítása után kulturális és kézműves foglalkozások otthona lett.

Ezután szeptember 16-17-én  kétnapos kórustalálkozón, a IX. "Musica Matricana" - n énekeltünk Százhalombattán, számtalan jeles vendéggel. Külön megtisztelő volt számunkra a Kossuth-díjas Kaláka együttes jelenléte.

A következő hétvégén már Alcsútdoboz katolikus templomában énekeltünk jótékonysági hangversenyen, partnereinkkel együtt 140.000 forintot gyűjtöttünk a vörös iszap áldozatainak megsegítésére.

Ezután már elkezdődtek a karácsonyi készülődések, szolgálatok. Először a falu karácsonyfájának feldíszítésekor énekeltünk a Polgármesteri hivatal udvarán, amikoris Etyek Mikulása kórusunk egyik basszus-énekese, Sütő Gábor (alias "Süti bácsi ") volt, majd az etyeki református templomban tartottuk meg december 11-én hagyományos adventi koncertünket, de  hétvégére visszahívtak minket Nagyegyházára, a Hangistállóba karácsonyi hangulatot varázsolni.

Ezúton köszönjük meg mindenkinek, hogy jelenlétével, támogatásával segíti munkánkat. Minden barátunknak, hallgatóságunk minden tagjának áldott, békés, szent Karácsonyt kívánunk.

Signum Etyeki Kórusok Egyesülete

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk