FEJÉR MEGYE

hAngelika Kamarakórus

A hAngelika Kamarakórus 2009. áprilisában alakult Tarné Szabó Magdolna karnagy vezetésével a Pákozdi Kulturális Egyesület keretein belül. Vegyes karként működünk 14 énekessel.

 

A kezdetek:

A kórus megalakulásakor egyetlen közös cél lebegett a szemünk előtt: az együtt éneklés öröme. Eleinte egyszerűbb énekeket, kánonokat tanultunk, majd könnyebb, 2-3 szólamú művekkel is megbirkóztunk. Az énekkar tagjai közül csak néhányan tudtak kottát olvasni, mára már mindannyian elsajátították a szolmizálást, illetve alapvető zenei ismereteket. Hétről-hétre új szakkifejezés és zenei utasítás jelrendszerét és magyarázatát tanuljuk meg. A kitartó szólam-és kóruspróbák eredményeképpen már nemcsak közvetlen környezetünket, hanem lakóhelyünktől távolabb élőket  is megörvendeztethetjük műsorunkkal.

 

Nevünk:

 

Együttesünk megalapításakor Pákozdi Kamarakórus nevet kapta. Tagjaink részéről egy idő után felmerült az a vágy, hogy olyan nevet viseljünk, ami valamilyen helyi nevezetességre utal, ugyanakkor tükrözi tevékenységünket. Pákozd határában található népszerű kirándulóhelyet, az Angelika-forrást választottuk névadónknak egy szójátékba (HANG)  foglalva.

 

 

Legfontosabb céljaink:

- A pákozdi és a Velencei-tó környéki kulturális életben való aktív részvétel, nemzeti valamint egyházi ünnepeinken fellépések szervezése.

- Az együttes tagjai megismerjék a kórusirodalom klasszikus és kortárs hazai és külföldi remekműveit.

- Zenekar-kíséretes vagy kíséret nélküli kórusművek magas művészi szinten való előadásával és az előadások lehetőségének megteremtésével, a zenei közízlés formálása, a kóruskultúra ápolása.

- Kapcsolatok létrehozása és fenntartása a rokon célú hazai és külföldi kórusokkal, vagy személyekkel, elsősorban olyanokkal, akik a célok megvalósításában segítik, hangversenyen való fellépésre lehetőséget biztosítanak.

 

Repertoárunk:

A kórus repertoárjában egyházi és világi darabok is igen nagy számban szerepelnek, négy év alatt több mint hetven művet sajátítottunk el.

Szakmai múltunk:

Kórusunk igen sok feladatot vállalt magára az elmúlt években. Rendszeresen részt veszünk a falu rendezvényein, pl. Kenyérszentelés, adventi ünnepkör, március 15-i ünnepség stb. Évente egy alkalommal templomkerti koncertet is szervezünk, melyre meghívunk tókörnyéki híres előadókat, kórusokat.  Az adventi ünnepkör zárásaként pedig karácsonyi műsort adunk nemcsak Pákozdon, de a környező településeken is. Kórustalálkozókat is rendezünk, ezáltal egy-egy kórussal igen szoros kapcsolatba kerültünk fennállásunk óta.

2012. november 24-én rendezték meg Székesfehérváron az első egyházmegyei kórustalálkozót, melyen részt vettünk. A délutáni fellépők kérhették a KÓTA minősítését.  Együttesünk arany minősítő oklevelet kapott, melyre igen büszkék vagyunk.

További terveink:

- hazai és nemzetközi versenyeken való részvétel

- újabb kórustalálkozók szervezése

- pályázatok útján anyagi támogatások szerzése

 

"Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken." (Kodály Zoltán)

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk