FEJÉR MEGYE

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
Viadana Kamarakórusa

A kórus 1997 novemberében alakult, és 1999 augusztusáig a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Viadana Kamarakórusaként működött. Mivel 1999 őszétől csupán néhány kórustag tanult a gimnáziumban, indokolttá vált az, hogy más fenntartót keressen az együttes. 1999. szeptember elsejétől a kórus változatlan felállásban és profillal a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Viadana Kamarakórusaként működik tovább.

Az 1998-as Fejér Megyei Diáknapokon a zsűri különdíját nyerte el az együttes, majd május 1-jén a Keszthelyi Helikoni Ünnepségeken a "Kamarakórus" kategória Fődíját kapta a kórus.

1999. december 4-én az együttes minősítő hangversenyt adott a dunaújvárosi evangélikus templomban. A Mohayné Katanics Mária főiskolai tanár, Liszt- és Kodály-díjas karnagy vezette zsűritől Fesztiválkórus minősítést kaptak.

2000. decemberében az együttes a budapesti Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen 3. helyezést ért el, és megkapta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Különdíját.

2001 januárjában különleges előadás közreműködője volt a kórus: a Palestrina-mise tételei között Bánffy György Kossuth-díjas Érdemes és Kiváló művész Balassi Bálint istenes verseit tolmácsolta.

Májusban Fekete Veronika Liszt-díjas opera-énekesnővel és Pfeiffer Gyula zongoraművésszel, a Magyar Állami Operaház karmesterével dolgoztak közösen. Decemberben pedig két kiváló művésszel is szerepelhettek koncertjeiken: Lukács Éva és Csavlek Etelka Liszt-díjas, Érdemes művész is fellépett a Viadanával.

2002. május 24-28-ig a kórus ciprusi utazáson vett részt, ahol egyedüli magyarországi meghívottként szerepelt az I. Limassoli Nemzetközi Kórusfesztiválon. A nyáron részt vettek a Művészetek Völgye című fesztiválon: koncerteztek a taliándörögdi klastromromnál, majd a taliándörögdi római katolikus templomban tartottak motetta-estet.  Novemberben Erdélyben a Háromszék Kamarakórus Fesztiválon vettek részt.

2003. április 5-én a dunaújvárosi evangélikus templomban nagy sikerű, önálló minősítő hangversenyen "felsőbb osztályba léphetett" az együttes: a szakmai zsűri ugyanis "Hangversenykórus" minősítéssel jutalmazta a kórust.

Május 29-június 1-jéig a XIV. Nemzetközi IDOCO Kórusfesztiválon szerepelt a kórus Linzben. A fesztivál legfontosabb eseménye a Bruckner-Schollum Kórusverseny volt, melyen Ezüst Diplomát szerzett a kórus. A világhírű Brucnerhaus koncertterem közönsége hangos ovációval, felállva ünnepelte a Viadanát.

2004 júliusában "Szent és profán" címmel koncerteztek Pfeiffer Gyula orgonaművésszel. A koncert egyházzenei részének fókuszában Mozart és Liszt motettái álltak, a világi blokkban pedig reneszánsz madrigálok mellett Bárdos terjedelmes és ritkán hallható 2. népdalrapszódiája szólalt meg.

A 2005-ös esztendő komoly munkával indult: január 29-én a Bartók Rádió Kóruspódium adása hangfelvételt készített az együttessel. Mozart De profundis című motettáját elsőként rögzítette a rádió.

 2005 augusztusában a kórus részt vett a Seprődi János Kórusszövetség kamarakórus-fesztiválján, melyet Erdélyben, a gernyeszegi református templomban rendeztek meg. Egy héttel később már Észak-Európában jártak. A kórus 1 hetet töltött Skandináviában, ahol több helyütt is tartottak koncertet (Finnországban és Svédországban).

Ősszel Egerben koncerteztek, s az Éneklő Magyarország kórustalálkozó zárógáláján tomboló közönségsikert arattak - a szakmai jeles képviselői (Tillai Aurél Magyar Örökség-díjas zeneszerző, karnagy, Szőnyi Erzsébet Erkel-díjas zeneszerző és Vadász Ágnes, a KÓTA ügyvezető karnagya) is hosszan méltatták az együttest.

2006 nyarán ismét Alandon járt az együttes. Henryk Gwardak világhírű orgonaművész ugyanis őket kérte fel a 32. Alandi Nemzetközi Orgonafesztivál nyitóhangversenyének megtartására. A koncert fókuszában Baráth Bálint "a Viadana hangjaira" komponált nagyszabású orgonakíséretes motettája állt - melynek finnországi és hazai ősbemutatója is óriási siker volt.

 2006. november 25-én kiemelkedő szakmai- és közönségsikert arattak Énekes István rendező-koreográfus táncszínházi estjén: az Úton Bartókkal című előadást a bemutató óta láthatta a Nemzeti Táncszínház és az egri Gárdonyi Géza Színház közönsége is.

2007. január 22-én a Magyar Kultúra Napján a Viadana Kamarakórus Pro Cultura Intercisae-díjban részesült.

2007. december elsején a kórus tízéves jubileumán ünnepi koncertet adott, melynek keretében kortárs oratórium ősbemutatója is megszólalt. Baráth Bálint Hutvágner Éva költőnő hosszúversére komponált Atlantiszi énekek című művét - többek között - a kitűnő vonósnégyes, az Accord Quartet közreműködésével mutatták be. A hangverseny végén az együttes átvehette a KÓTA elismerő oklevelét.

2009. április 7-én a XII. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen Arany diplomát kapott a kórus.

2010. október 9-én Kodály Zoltán: Első áldozás című kórusművének tolmácsolásáért a kórus elnyerte a II. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó vándordíját

 

A kórus karnagya: Kurucz Gergely

További információk a kórus honlapján: http://www.viadana.hu/

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk