FEJÉR MEGYE

Igari Népdalkör

Az Igari Népdalkör 1998.óta folyamatosan működik, túlnyomórészt saját erőből. Eleinte 20-25 fővel, jelenleg 13-15 fővel működnek. A faluban létezik egy erős mag, amely kezdettől fogva azon munkálkodott, hogy a hagyományokat ápolják és megszerettessék a faluban élőkkel a szövéssel, és más kézműves tevékenységekkel valamint a népzenével, népdallal kapcsolatos foglalkozásokat. A csoport tevékenysége szerteágazó.

Ápolják falujuk hagyományát: a hamvazószerdai "hamvazást", amelyet minden évben megtartanak a pincesoron, végig dalolva az éjszakát. Erről a hagyományról néprajzi gyűjtést végzett Dr. Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár és Demeter Zsófia néprajzkutató, a Fejér Megyei Múzeum igazgatója 2005-ben, amelyről filmet is készítettek. Bemutatója 2007. február 13-án volt.

Régebben havonta bált rendeztek, amelynek bevételéből rendszeresen a gyereknapot és az idősek napját rendezték meg. Pl. 1999-ben 100 csomagot készítettek a gyerekeknek, ajándékként. Idősek napjára néptánccsoportokat, népdalköröket, népdalénekest hívtak.

A népdal ápolása és szeretete fogja össze a csoportot. Mellette különböző szakkört is indítottak. Igaron és Vámszőlőhegyen Dallos Lászlóné vezetésével kézműves szakkör volt. A húsvét előtti hetekben azóta is hímes tojás festésére tanítják a gyerekeket és az érdeklődő felnőtteket.

Karácsony előtt betlehemes játékot tanítottak a gyerekeknek, amellyel a házról-házra járták a falut. A falu életében először 1999. március 15-én fáklyás felvonulást rendeztek.

A csoportból öten szövő tanfolyamot végeztek Székesfehérváron. Azóta már a Kor-Társ-Ki-Mit-Tud kézműves kiállításán szerepeltek az általuk készített szőttesek. A Megyei Művelődési Központban szintén kiállították műveiket, jelenleg is működik szövőkörük.

Rendszeresen járnak Székesfehérvárra színházba ebből a kicsi faluból 25-30 fővel. Régebben 3-4 éven át ugyanennyi bérletet is váltottak. Jelenleg anyagi okok miatt csak alkalmanként tudnak színházba menni.

Népdalkörük összetartását és összefogását jól lehet érzékelni abból, hogy egyszerre nyaralt egy hétig Cserkeszőlőn 7 fő.

Csoportjuk nagyon szeret énekelni kezdettől fogva. Ha együtt voltak, mindig nagy énekléssel zárták a napot, saját kedvtelésünkre. Felbátorodtak annyira, hogy felkértek egy énektanárt, hogy tanítsa őket, aki 4-5 hónapig foglalkozott velünk. Ekkor mertek arra vállalkozni, hogy a Kor-Társ-Ki-Mit-Tud-ra jelentkezzenek. Ott kategória díjban részesültek. Ezen felbuzdulva elindultak az Országos Népzenei Minősítőn, ahol bronz minősítést kaptak.

Tanáruk tovább nem vállalta a csoport tanítását. Úgy érezték, hogy előadásukat fejleszteni csak úgy tudják, ha szakember foglalkozik velük. Felkérték Varró János tanár urat, hogy hetente egy alkalommal tanítsa őket. Örömükre igent mondott: azóta gyönyörű sikereket értek el. Az Országos Népzenei Minősítőn arany minősítést, majd két alkalommal Arany Páva díjat kaptak.

Tevékenységüket a Megyei Művelődési Központ szakmai irányításával folytatják, kapcsolatuk a kezdetektől töretlen. A Megyei Művelődési Központ és népdalkörük szervezésében 5 évig népzenei és kézműves tábor volt gyerekeknek Igaron egy-egy hétig. A tábor ellátását csoportjuk tagjai, asszonyai végezték-reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora készítése és tálalása. A tábor nemzetközivé nőtte ki magát! Voltak visszatérő résztvevők Finnországból, Olaszországból, Kanadából is. A foglalkozásokon maguk is részt vettek alkalmanként.

Népdalkörük baráti kapcsolatot ápol határon túli népdalkörökkel:

- Vendégül látták Olaszországból Canterine di Faedo, valamint a Banda Brian együttest.

- Az erdélyi Kézdivásárhelyi Dalkör két alkalommal járt náluk, az Igari Népdalkör pedig az idén negyedik alkalommal tett eleget meghívásuknak.

- Legfrissebb kapcsolatuk, a vajdasági Zentagraiarasi Asszonykórus és a Hagyomány­ápoló Csoport 2008. tavaszán jártak először náluk. Az igari hamvazószerdai hagyo­mányt mutatták be nekik, ők cserébe a saját hagyományukat, a téltemetőt. Így meglátták, ők hogyan űzik el a telet, hogyan temetik el a nagybőgőt, és hogyan égetik el a kiszebábot. Azóta náluk is hagyománnyá vált a téltemetés, idén harmadik alkalommal velük közö­sen rendeztek Igaron.

- Barátságot kötöttek egy felvidéki népdalkörrel is, akik Szalócról jöttek hozzájuk szerepelni 2009-ben.

Már hetedik éve tartanak Népzenei Találkozót Igaron. Ezekre az évenkénti alkalmakra igyekeznek nemcsak a közeli településekről, hanem távolabbi megyékből is dalköröket hívni. A legutóbbi találkozó 2009. szeptember 26-án volt, amelyre Fejér megyéből, Tolna megyéből, Veszprém megyéből, és a határon túli Vajdaságból és a Felvidékről is érkeztek meghívott csoportok. A műsor végén állófogadással köszönték meg a fellépők szereplését. A hidegtálakat, süteményeket népdalkörük tagjai készítik mindig, a résztvevők nagy megelégedésére.

 

Jelentősebb fellépéseik:

- A Megyei Művelődési Központ szervezésében rendszeresen felléptek a Régiószomszédolón, amely minden évben júniusban került megrendezésre.

- A Kor-Társ-Ki-Mit-Tud kategória győzteseként több alkalommal felléphettek a Vörösmarty Színházban a győztesek gáláján.

- A Királyi Bornapok rendezvényére 2003-2004-2005-2006-ban meghívást kaptak.

- A Péter-Pál Napi Vigadalom rendezvényén Balatonalmádiban 2007-2008-ban sikeresen szerepeltek.

- 2006-ban a Megyejárás sorozatban a Nemzeti Színház Zikkurat épületében képviselhették Fejér megyét más csoportokkal együtt.

- 2006-ban a Megyei Művelődési Központ meghívására részt vehettek a Népzenei Gálán, amelyet a Zene Világnapja tiszteletére rendeztek.

- A budapesti Láng Művelődési Házban szereplésükkel kiváló minősítést értek el.

- 2007-ben a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA felkérésére részt vehettek a XI. Egri Népzenei Gálán.

- Balatonalmádiban a Bornapokon 2008-2009-2010-ben szerepeltek.

- 2008. október 4-én Pázmándon a Nemzetközi Folklór találkozón szerepeltek, de ezt megelőzően is több alkalommal kérték fel őket fellépésre.

- 2008. október 10-én Székesfehérváron a Megyei Művelődési Központban az Idősek Világnapja ünnepségére fellépőnek hívták meg népdalkörüket.

- 2008-2009-ben az Újkenyér ünnepén szerepeltek a vajdasági Zentagunarason.

- A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában 2009. április 26-án szerepeltek az Abai Pávakör és Citerazenekarral közösen.

- 2009.október 2. A Rácalmási Tökfesztiválon fellépőként szerepeltek.

- 2010.május 28-29-30. Kórustalálkozó volt az erdélyi Kézdivásárhelyen az előző években még három alkalommal.

2010. június 17-én Soponyán Népzenei találkozón vettek részt.

2010. július l8-án a Somló Hangja Művészet- Bor- Gasztronómia Fesztiválon vettek részt.

 

A következő dalkörökkel, hagyományőrző együttesekkel működtek, illetve működnek együtt jelenleg is.

Seregélyesi Népdalkör, Seregélyes

Kéknefelejcs Asszonykör, Magyaralmás

Gyöngyvirág Népdalkör, Dég

Pávakör és Citerazenekar, Aba

Harangvirág Dalkör, Csákvár

Őszirózsa Dalkör, Vajta

Balatonalmádi Dalkör, Balatonalmádi

Székely Pávakör, Somberek

Kisszékelyi Asszonykórus, Kisszékely

Derenduca Székely Hagyományőrzők, Kakasd

Népdalkör, Pálfa

Mezőszilasi Nyugdíjas Dalkör, Mezőszilas

Decsi Hagyományőrzők, Decs

Napraforgó Népdalkör, Ozora

Népdalkör és Citerazenekar, Simontornya

Szironta Csengettyű Zenekar, Besnyő

Népdalkör és Citerazenekar, Soponya

Kákics Együttes, Székesfehérvár

Szedtevette Zenekar, Székesfehérvár

Los Andinos Együttes, Székesfehérvár

Kézdivásárhelyi Dalárda, Kézdivásárhely

Zentagunarasi Asszonykórus, Zentagunaras

Szalóka Népdalkör, Szalóc

Amint a felsorolásból kitűnik, nemcsak saját magunk és a falunk lakosságának szórakoztatására törekednek, hanem régiós, sőt határon átnyúló kapcsolatok ápolására is.

 

Vezető: Pákozdi Józsefné
7015 Igar, Fő u. 17.
pakozdim2@gmail.com Tel.: 06-30-277-7234

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk