FEJÉR MEGYE

Őszirózsa Népdalkör


Úrhidai kultúrház, 2009.

A Nyugdíjas Egyesület ebben az évben ünnepelte megalakulásának huszadik évfordulóját. Ebből az alkalomból április hónapban egy jubileumi rendezvényre, került sor, ahol méltó módon emlékeztünk az eltelt évekre. Megalakulásakor az egyesület élen jár a régi szokások és hagyományok felelevenítésében, megőrzésében, továbbadásában. A nyugdíjas bemutatkozások, találkozók keltették életre az egyesület "Őszirózsa Népdalkörét", amely a közösség tagjaiból alakult meg 1996-ban, és jelenleg 12 tagot számlál.

Az együttes ebben az évben ünnepli fennállásának 13. évfordulóját. A népdalkör jelenlegi vezetője: Szűcsné Kalmár Marika.  Vezetésével az együttes számos fellépésen és műsoros rendezvényen bizonyította nagyszerű tudását. A nyugdíjastalálkozók kínálta lehetőségen túl az együttes szerepelt a Falvak Kultúrájáért Alapítvány szüreti mulatságán, Budapesten, ahol nagy sikert arattak. Ezen túlmenően megismerhették őket regionális rendezvényeken, Csopakon, Badacsonyban, Székesfehérváron. A gyönyörű népdalcsokrok között mindig feltűnnek a helyi szokásokban és hagyományokban gyökeredző dallamok vagy átírt népdalok

Az együttes által életre keltett hagyományőrző "Úrhidai lakodalmas" nagyszerű sikereket hozott a közösség számára.  Az együttes céljai között szerepel a Mezőföld, a szűkebb régió, valamint Úrhida népzenei hagyományainak ápolása. Az értékmentő tevékenység talán legszebb példája, annak a régi házasságkötésnek a felelevenítése, melyet "úrhidai lakodalmasként" ismertünk meg. A szép népszokás mellett az eredeti ruhák és díszek felbecsülhetetlen értékek, és nem csak településünknek, hanem a Sárrét kulturális hagyományának is. Színpadi játékuk közé sorolható az úrhidai lakodalmas, a cigány folklór és a  különböző néptáncok.


Úrhidai tájház, 2006.

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk