FEJÉR MEGYE

Csámborgó Néptáncegyüttes

A fehérvárcsurgói Csámborgó Néptáncegyüttes 2001. szeptemberében alakult azokból a lelkes fehérvárcsurgói fiatalokból, akik szüreti felvonulások alkalmával megszerették a népzenét és a néptáncot. A későbbiek folyamán csoportjukhoz számos székesfehérvári tag is csatlakozott. Jelenlegi állandó taglétszámuk 12 fő.

A tánccsoport összetételében természetesen voltak változások, de az utóbbi négy évben már nem volt jelentős mozgás a tagok között, akiknek életkora 20 és 30 év között van. Az alakulás és az összeszokás kezdeti nehézségeit követően kialakult kis társaságot már nemcsak a néptánc szeretete tartja össze, az évek során mély érzésű és igaz barátságok születtek a csoporton belül.

A megalakulás óta heti rendszerességgel próbálnak, alkalmanként két órát, kivéve persze a két hónapos nyári szünetet. Az előképzettség tekintetében jelentősek az eltérések, hiszen néhányan már általános iskolás koruk óta jártak valamilyen táncoktatásra, míg a legújabb tagok csak néhány éve táncolnak, felnőttként megszeretve a néptáncot.

A helyi önkormányzat rendszeresen támogatja az együttest, amiből egyrészt minden szeptemberben megrendezik a szüreti felvonulást, másrészt pedig így lehetővé teszik a tagok számára a ruha varratását, és a megfelelő lábbelik elkészítését is. 

Szerepléseikkel gyakran színesítik községük különböző kulturális rendezvényeit, és a környékbeli falvak programjain szintén gyakori vendég tánccsoportjuk. Erre jó példa a 2008-as év, amikor is nem kevesebb, mint 18 fellépésük volt az egész év folyamán. Az így befolyt összegeket a nyaranta szervezett, egyhetes edzőtáborokra fordítják, ilyenkor különös gondot fordítva egyes táncok mélyebb elsajátítására és természetesen a csapatépítésre is.

A néptáncot szeretők felé tánctanítással is próbálnak nyitni, ennek szellemében már többször szerveztek táncházat a községben. Csoportjuk legfőbb célja, hogy megteremtsék, illetve ápolják községük népi hagyományait, és tevékenységükkel igyekeznek példát mutatni a helyi fiataloknak, ezáltal is számítva az utánpótlásra.

Művészeti vezető: Kiss Gábor

E-mail: renata.bors@erstebank.hu, bore@citromail.hu

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk