FEJÉR MEGYE

Alapi Mezőföldi Népi Együttes

Alap község úti faluból keletkezett, Fejér megyei több utcás szalagtelkes település a sárbogárdi rög délnyugati peremén. A község neve 1352-be bukkan fel először Olup név alakban. Ma egy dinamikusan fejlődő település. Egyesületek, civilszervezetek, az önkormányzat és a lakosság összefogva tesz meg mindent a kulturális fejlődésért.

1998-ban alakult a Mezőföld Népi Együttes. Sok táncolni vágyó fiatallal büszkélkedhetnek. Megismerkedtek a helyi és a környékbeli települések táncaival. A kitartó munka eredményeképpen sok fellépésen mutatták megtudásukat.

A csoport művészeti vezetője Iker Józsefné.

Alap községben három generáció táncol együtt Mezőföld Népi Együttes néven.

Koreográfiáikkal megfordultak Fejér megye több településén, de felléptek Ercsiben, Kunszentmiklóson, Dunaújvárosban, Lovasberényben. Székesfehérváron több rendezvényen is ikerrel szerepeltek. Kiemelkedően a Királyi napokon, de elvitték kicsiny falujuk hírnevét   a Buzsáki búcsúba és Budapestre is.

2009. november 05-én a csoport arany minősítést kapott a szabadbattyáni művészeti fesztivál  megmérettetésén.

Táncaikban az eredeti archaikus paraszti kultúrát dolgozzák fel, állítják színpadra, amely mind a tánc motívumaiban, stílusában és a viselet eredetiségében is megmutatkozik.

Fontosnak tartják a Mezőföld  és szűkebb hazájuk a Dunántúl dialektusának megismerését, hagyományainak ápolását, megőrizve azoknak régies stílusát.

 

Művészeti vezető: Iker Józsefné

A csoport vezetője: Köő Imréné

7071 Alap, Fő u. 236.

peknebolt@freemail.hu

06-30/216-9096

 

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk