FEJÉR MEGYE

Pyrgos Hagyományőrző Görög Néptánc Együttes

A beloianniszi Hagyományőrző néptánccsoport megszűnését követően 2001-ben Pyrgos Hagyományőrző Görög Néptáncegyüttes néven szerveződött újra a lelkes fiatalokból álló, a görög népi kultúrát képviselő formáció. Pletser István és Takács Katalin vezetésével, külső támogatások nélkül működnek jelenleg is.

Az együttes tagjai olyan fiatalok, akik tanulás, munka vagy gyermeknevelés mellett szakítanak időt arra, hogy együtt táncoljanak. Mindezt örömmel és nagy lelkesedéssel teszik. Munkájuk gyümölcse a sok meghívás és a sikeres szereplés. Már az első fellépésük is nagy sikert és elismerést hozott, de mindig nagy taps kíséri a görög tájegységekről származó táncaikat.

Az elődeik tánc- és zenekultúrájának továbbörökítése, fejlesztése és megőrzése az egyik legfőbb céljuk. Magyarország határain belül már sok helyen megfordultak, de táncaikat láthatták Németországban és természetesen Görögországban is. Arra törekednek, hogy a előadásukkal életre keltsék a görög tájat és megmutathassák a görög "ízt". Szinte érezzük a hegyek, a festői szigetek, a morajló tenger, a ragyogóan kék ég mediterrán varázsát valahányszor meglátjuk őket a színpadon.

A görög néptáncoktatásban is aktívan részt vesznek, táncházak közreműködőiként pedig bárki számára biztosítják, hogy bekapcsolódhasson a görög virtusba. Táncaik autentikusak, azokat a Magyarországon élő idősebb görögöktől tanulták. Műsoraik összeállításában, az eredetiség megőrzésében Wünsch László koreográfus is nagy segítséget nyújtott, a Pyrgos koreográfiában megjelennek az ő görögországi gyűjtései is.

Öt csoportban, jelenleg 63 fővel Takács Katalin és Pletser Hrisztosz közreműködésével valósul meg az oktatás. Heti két-három alkalommal, csoportonként 1-1,5 órában osszák meg tudásukat a beloianniszi Művelődési Házban. A csoport tagjai között van, aki már hat éve táncol a csoporttal, de akad olyan is, aki hat hónapja kapcsolódott be a közös munkába.

A folyamatos fejlődési igénynek köszönhetően 2006-tól intézményesített formában zajlik Beloianniszban a görög néptánc oktatás. A Violin Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeiként a Pyrgos tagjai év végén bizonyítványt is kapnak megszerzett tánctudásukról.

A pályázatok okán egy éve alakult egyesületté a Pyrgos, ezzel is újabb lehetőségeket, forrásokat kíván bevonni a 3-24 év közötti fiatalok néptáncoktatására, Beloiannisz kulturális palettájának színesítésére.

 

Szakmai vezető: Takács Katalin

Levelezési cím: 2455 Beloiannisz, Szeptember utca 20.

Web: www.pyrgos.hu  

Email: info@pyrgos.hu  

Tel.: 06-70 / 250 13 17

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk