FEJÉR MEGYE

Adonyi Salina Táncegyüttes

1973-ban alakult az együttes, Wünsch László koreográfus vezetésével. Kezdetektől fogva jelentős szerepet kapott az együttes életében a hagyományőrzés. Kettős vonatkozásban is, hisz egyrészt a Duna-menti táncok feldolgozásával, tolmácsolásával egy speciális térségi kultúra hagyományait ápolta, tartotta fenn. Az eredeti adonyi német nemzetiségi táncok feltárásával, gyűjtésével és tolmácsolásával pedig a nemzeti-nemzetiségi identitást erősítő ?saját kultúra? továbbélésének szándéka valósulhatott meg.

Ennek jelentőségét az is jelzi, hogy az MTA adatközlésünk alapján készített filmfelvételt a német nemzetiségi tánchagyományokról, illetve a Magyar Televízió is készített filmet az együttes munkájáról Dunamenti képek címmel, amit azóta többször bemutatott már.

Az együttes az elmúlt 35 év során nem csupán amatőr művészeti csoportként, de igazi emberi közösségként is fontos szerepet tölt be a helyi társadalomban. Apáról fiúra szállva hagyományozódott át a tánc, a közösségi lét szeretete, aktív megélése.

Az amatőr táncművészeti mozgalomban betöltött szerepe mellett jelentős társadalmi csoportja a helyi kulturális közéletnek. Kiterjedt nemzetközi szakmai- és baráti kapcsolatokkal rendelkezik, több nagy nemzetközi fesztiválon (Franciaország, Görögország, Németország, Lengyelország) képviselve a várost, sikerrel reprezentálta nemzeti- és helyi tánckultúra értékeit. Repertoárján egyaránt megtalálhatók a német nemzetiségi hagyományőrző- és a mezőföldi-, Duna-menti táncok, illetve a magyar tánckultúra különböző tájegységeinek táncai.

Az Adony Táncegyüttes két előkészítő (Kinder Rozmaring, Aprók) és két felnőtt (Rozmaring, Salina) csoporttal működik. A tagok száma összesen 75 fő.
Az Aprók és Salina Tánccsoport művészeti vezetője, koreográfusa: Iker Józsefné.
Az együttes állandó kísérője a székesfehérvári Szedtevette zenekar, Juhász Zsófia vezetésével.
Fenntartójuk a Közösségi-Kulturális Központ és Könyvtár.

A táncegyüttes honlapja: http://www.adonyi_neptanc.mlap.hu/

Elérhetőség:
Iker Józsefné
7030 Paks, Ezredvég u. 6.
ikerjozsef@tolna.net

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk