FEJÉR MEGYE

Abajka Citerazenekar

Az  Abajka Citerazenekar több mint  harminc évvel ezelőtt alakult Pákozdon.  Két jelenlegi tagunk  - gyerekként - muzsikált az akkori együttesben. Kis szünet után 2002 őszén alakultunk újjá azzal a céllal, hogy együtt zenéljünk, ápoljuk a hagyományainkat és vidám hangulatot teremtsünk, ahol megjelenünk.

A 2002-es megalakulásunk óta tagcsere nem volt, 8 évig zenéltünk együtt nyolcan. A 2011-es év azonban nagy változást hozott a zenekar életébe. A 8 fős együttes létszáma 5 főre csökkent, és közel egy évig oktató nélkül, önállóan próbáltuk meg továbbvinni azt, amit 8 éve közösen elkezdtünk. 2012 januárjától Fazekasné Domak Anikó népzenetanár vett szárnyai alá bennünket. Két éve a jó hangulatú próbák helyszíne saját otthonaink.

Zenekarunk tulajdonképpen teljesen önfenntartó jelleggel működik immár két éve.

Talán lehetőségünk adódik támogatást szereznünk, mert nemrég megalakult Pákozdon a Kulturális Egyesület, melyen belül alakítottunk egy Citera Szakosztályt. Reméljük, hogy a kezdeti nehézségek után sikerül hamarosan az egyesület által támogatáshoz is jutnunk.

Szeretünk muzsikálni, sok fellépésünk volt már a környező településeken és távolabb egyaránt, sőt, határainkon túl, például a Felvidéken, Ipolybalogon és Lengyelországban, Wegierska Gorkán.

Az egyik legemlékezetesebb esemény, melyen részt vettünk, 2004 júniusában volt Sándorfalvám, ahol egy Guinness-rekord részesei lehettünk. A 125 éves fennállását ünneplő Sándorfalva többek között egy citerás rekorddal is felhívta magára a figyelmet: 131 citerás egyszerre játszotta a Rózsa Sándor című magyar betyárdalt. Jó érzés ennek a rekordnak részese lenni!

2007-ben az együttes tagjai átvették Pákozd Polgármesteréről a "Pákozdért" elnevezésű kitüntetést.

Az utóbbi időben egyre többször kérnek fel bennünket boresteken fellépni, pincebulikon, borkóstolókon játszani. Ennek a kérésnek is szívesen teszünk eleget.

Kapcsolat:   
www.kulturalisegyesulet.hu/
abajka.citera@gmail.com

 

A zenekar tagjai:

Bakk Dániel  - tenor citera

Komáromy Orsolya - prím citera

Krár Ferenc  - tenor citera

Varga Károly - tenor citera

Bakkné Sinka Erika - ének

Veszelszki József - prím citera

 

Művészeti vezetőnk: Domak Anikó népzenetanár

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk