HÍREK

Hárman lettek a megye népművészei

2014. április 08., 22:58 | MMK | K. G.

Április 4-6. között rendeztük meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák I. Országos Hétvégéjét a Mesterségek Házában.

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége első alkalommal nyitott hévégét szervezett az országban működő népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek és műhelygalériák számára, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet létükre, és megmutassa, milyen értékek hordozói ezek a létesítmények, melyek a tradicionális népi kézművesség továbbörökítő helyei, az ott dolgozó mesterek, alkotóközösségek pedig a megörökölt tudás képviselői és megújítói.


A rendezvényt Dr. Gelencsér József néprajzkutató nyitotta meg


A nyitott alkotóházak hétvégéjét április 4-én 17 órakor egy látványos kiállítással és díjátadóval indítottuk. A januárban meghirdetett "Fejér Megye Népművésze 2014" cím elnyerésére nevezett tárgyalkotó népművészek alkotásai voltak láthatóak a tárlaton, melyet a Mesterségek Háza nagytermében mutattunk be.

A kiállítást és a szakmai rendezvényt Dr. Gelencsér József néprajzkutató nyitotta meg, majd ezt követően adta át a kilenctagú szakmai zsűri döntése alapján a Fejér Megye Népművésze 2014 címet.

 

A díjazottak:

Kató Balázs fazekas (Enying)

Szenczi Jánosné szövő (Sárosd, Darumajor)

Takács Istvánné népi iparművész, csuhéműves (Székesfehérvár)

 

A zsűri véleménye a díjazott alkotásokról: "A három alkotó munkái magas szintű szakmai tudást, jó anyagválasztást, arányos szerkesztést, harmonikus színválasztást és magas szintű technikai kivitelezést tükröznek, valamint a mai kor követelményeinek funkcionálisan megfelelő - a Dunántúl és ezen belül Fejér megye - népművészeti hagyományait és értékeit."

A tárlat Székesfehérváron csak a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák I. Országos Hétvégéjén volt látható a Mesterségek Házában. Ezután a kiállítás tovább vándorol Fejér megye több településére. A vándorkiállítás első állomása a Nagylóki Közösségi Ház, ahol április 12-22. között tekinthetik meg az érdeklődők.

A háromnapos programban kézműves szakmai bemutatókat is tartottunk az udvaron és a ház kistermében. A szakmai foglalkozásokon a palotaváros régi szakmáit (cipész, bőrkikészítés bemutatókat) láthatták a rendezvényre látogatók.


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk