SZAKMAI HÍREK

Közművelődési díj Fehérvárnak

2014. május 19., 13:58 | FMNE |

A Magyar Népművelők Egyesülete XXXI. Vándorgyűlésén az "Önkormányzatok a közművelődésért 2014" díjat - megyei jogú város kategóriában - Székesfehérvár kapta, a Fejér Megyei Népművelők Egyesülete felterjesztésére. A díjat Nagykanizsán Brájer Éva, Fehérvár kulturális alpolgármestere vette át, akit elkísért Pálóczy Renáta, a Közművelődési Iroda vezetője is.

Harmincegyedik alkalommal jöttek össze Magyarország népművelői, hogy háromnapos vándorgyűlés keretében ünnepeljék a szakmát Nagykanizsán. A Hevesi Sándor Művelődési Központ színháztermében Cseresnyés Péter polgármester, Kovácsné Mikola Mária igazgató, Sajó Attila MNE elnök és Farkas Tibor, a Zalai Közművelődésért Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, akik közül, mint Sajó Attila is megemlítette, sokan 6-8 órát is utaztak annak érdekében, hogy ott lehessenek a szakma hagyományos találkozóján.


Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője a szakma fejlesztési irányairól és a várható Európai Uniós fejlesztésekről tartott átfogó előadást. Dr. Reisz Terézia, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense a helyi társadalmak kulturális lehetőségeit tekintette át a kulturális alapellátás változásai és a kulturális akadálymenetesítés szempontjából.

A plenáris előadások után a Kultúrházak éjjel-nappal 2014 rendezvénysorozat keretében meghirdetett ?Szakmai innovációs? pályázat díjnyerteseinek bemutatkozása következett, majd könyvbemutatóval folytatódott a program: Bordás István, a Zempléni Múzsa Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatta be a kiadó részéről Török József Vitairatok kultúráról, közművelődésről címmel megjelent, több évtizedet átívelő szakmai tanulmánygyűjteményét.

A vándorgyűlés első napja a hagyományokhoz híven díjátadással és az azt követő gálaműsorral zárult. A Magyar Népművelők Egyesülete "Önkormányzatok a közművelődésért" díjában 2014-ben Sé Község Önkormányzata, Hajdúszoboszló Város Önkormányzata, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata részesült. A Magyar Népművelők Egyesülete Emlékplakettjét Kapuvári Beatrix, Pásztor Zsoltné és Török József vehette át. Az év kulturális plakátja címet a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ Széchenyi-emlékévet népszerűsítő alkotása érdemelte ki.

Részletes beszámoló az NMI honlapján »

 

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk