HÍREK

Nagyvenyimen a „Fejér megye népművésze” című vándorkiállítás

2014. május 21., 00:17 | MMK |

2014. május 16-án  népi kézműves alkotásokból nyílt vándorkiállítás a Nagyvenyimi Művelődési Ház és Könyvtárban A május 27-ig megtekinthető kiállítást Nagyvenyim polgármestere, Szabóné Lőrincz Ilona ajánlotta a helyi közönség figyelmébe.

Nagy öröm és egyben megtiszteltetés számomra, hogy megnyithatom Fejér megye népművészetét bemutató reprezentatív vándorkiállítást. Azt a kiállítást, amely minden elemében a jövőről, az alkotásról az emberről szól úgy, hogy a múlt értékeit is őrzi.

"Rég elfeledett mesterségek mai művelői mutatják meg, hogyan lehet átörökíteni, újjáéleszteni kézműves hagyományainkat" - ezekkel a gondolatokkal hívta olvasóit a Dunaújvárosi Hírlap a most megnyíló kiállításra.


18 mester, köztük három Fejér megye népművésze cím birtokosának alkotásai láthatók. Alkotások, hiszen minden egyes kiállított darab mögött lenyűgöző aprólékosság, változatosság, igényesség látható. Ami a mai kor emberének az életéből kimarad, és ezért van különös küldetése a ma megnyíló kiállításnak, melynek sokszínűsége adja a varázsát. Sokszínű, de ugyanakkor minden darabban ott az egyediség, amely hűen tükrözi készítőjének érzelmi és gondolati világát. A csoda ebben rejlik, hogy egy-egy alkotásban benne van a készítőjének egész egyénisége. Igazi küldetés saját örökségünk megőrzése. Az itt kiállított alkotások generációk üzenetét adják át a jövő nemzedékének.

"A népművészet azokból az alkotásokból áll, amelyek a nép a maga szükségletére hoz létre a saját hagyományai alapján" - a lexikon definíciója szerint.

Ezeknek az átörökített hagyományoknak lehetünk itt, Nagyvenyimen is részesei.

Köszönetet mondok a kiállítóknak, a kiállítást megálmodóknak és megvalósítóknak és a Művelődési Ház dolgozóinak, hogy nyitottak vagyunk és felismertük az értékét annak, hogy a most kiállított népművészeti alkotások jelenléte településünkön milyen maradandó élményt és értéket fog hátra hagyni.

A mai kiállítást gróf Széchenyi István gondolataival ajánlom az Önök figyelmébe: "Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn."

A vándorkiállítás 2014. május 28-án újabb helyszínre, Alapra érkezik, hogy a tárlat ott is bemutassa Fejér megye és a Dunántúl népművészetét.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk